اختلال صوت مجموع مشکلاتی هستند که می توانند در اثر بروز هرگونه آسیب یا التهاب در تارهای صوتی ایجاد شوند. اختلال در صوت می تواند به دلایل زیادی افراد را درگیر کند. تشخیص و درمان اختلالات صوتی به عهده متخصصین گوش، حلق و بینی و همچنین آسیب شناسان زبان و گفتار است. در گفتاردرمانی ماهیت و دلیل ایجاد اختلال در صوت به دقت مشخص می شود.
در صورتی که این مشکل ناشی از یک مشکل جدی تر باشد، به طور هم زمان باید به درمان آن نیز پرداخت. همواره توصیه می شود که افراد نسبت به هرگونه علامت غیر طبیعی در گفتار و تنفس خود یا اطرافیانشان هشیار باشند. در صورت یافتن نشانه های وجود این مسئله باید در سریع ترین زمان ممکن به گفتاردرمانگر مراجعه شود. متخصصین مرکز گفتاردرمانی شرق تهران با شروع زودهنگام مداخلات لازم، بهترین نتیجه ممکن را حاصل خواهند کرد.
در این مقاله به انواع اختلالات صوتی و روش های درمانی موثر می پردازیم. برای بررسی نشانه های داشتن اختلال در صوت و تاثیر گفتار درمانی بر این اختلالات با ما تا پایان مقاله همراه بمانید.

اختلال صوت چیست؟
حنجره از غضروف، عضله و غشاهای مخاطی ساخته شده است. تارهای صوتی دو باند انعطاف پذیر از بافت عضلانی هستند که در ورودی لوله تنفسی قرار می گیرند. صدا توسط لرزش تارهای صوتی ایجاد می شود. این لرزش از هوایی که از طریق حنجره عبور می کند حاصل می شود. اگر تارهای صوتی دچار التهاب، رشد بیش از حد یا فلجی شوند، به درستی کار نمی کنند. در نتیجه فرد ممکن است دچار اختلال صوت شود.
بدون شک، اختلال صوت بر توانایی صحبت کردن فرد تاثیر می گذارد. اعمال فشار بیش از حد به صدا یا مشکلات مربوط به تارهای صوتی مانند آواز خواندن یا حتی صحبت کردن بیش از حد، عفونت های سینوسی، فریاد زدن، آلرژی ها و سرماخوردگی از عوامل مختلف موثر بر ایجاد مشکل دروضوح صحبت کردن هستند.
انواع اختلالات صوت
توجه داشته باشید که اختلال صوت در دسته های مختلفی قرار می گیرد، اما البته این دسته ها در پاره ای مواقع با یکدیگر همپوشانی دارند. به عبارت دیگر، اختلال در صوت می تواند نتیجه دو یا سه مورد از موارد زیر باشد:
اختلال صوت عملکردی
اختلالات عملکردی اغلب در نتیجه ناتوانی در استفاده از عضلات تارهای صوتی ایجاد می شوند.
اختلال صوت ارگانیک
برخی از مشکلاتی که در ساختار تارهای صوت یا ریه های فرد وجود دارند، ناشی از رشد غیر طبیعی حنجره هستند. حتی این مشکلات می توانند مربوط به اختلالات عصبی ناشی از اختلالاتی باشند که بر اعصاب کنترل کننده حنجره تاثیر می گذارند.
اختلال صوت روانزا
تعدادی از اختلالات صوتی که بسیار نادر هستند به دلیل استرس یا ضربه ایجاد می شوند و در نتیجه افسردگی، اضطراب یا اختلال تبدیلی بروز پیدا می کنند.

چرا صدای ما دچار اختلال می شود؟
برای اینه ما بتوانیم عادی حرف بزنیم باید تارهای صوتی به آرامی در داخل حنجره با هم تماس داشته باشند. هر چیزی که در حرکت یا تماس تارهای صوتی مزاحمتی ایجاد کند می تواند باعث اختلال صوت شود. توجه داشته باشید که بسیاری از این اختلالات اگر به موقع تشخیص داده شوند قابل درمان هستند.
اگر از تارهای صوتی به درستی استفاده نشود، مثلاً تحت فشار قرار بگیرند یا در هنگام صحبت کردن اگر تحت کشش زیاد قرار بگیرند، مشکلاتی را در عضلات گلو ایجاد می کنند و می توانند بر کیفیت صدا تاثیر بگذارند.
علاوه بر این، صحبت کردن بیش از حد، فیاد زدن، سرفه های زیاد یا سیگار کشیدن موجب آزار صوتی شده و در صوت اختلال ایجاد می کنند. همچنین برخی دیگر از دلایل شایع بروز اختلال در صوت عبارت اند از:
- التهاب حنجره
- دیسفونی تنشن عضلانی
- اختلالات عصبی-صوتی، مانند دیسفونی اسپاسمودیک
- وجود پولیپ، ندول یا کیست روی تارهای صوتی (ضایعات غیر سرطانی)
- ضایعات پیش سرطانی و سرطانی
- فلج یا ضعف طناب صوتی
- لکه های سفید به نام لکوپلاکیا
علائم و نشانه های داشتن اختلال در صوت
- لرزش صدا
- خشن شدن صدا (گرفتگی صدا)
- بی حالی یا متلاطم بودن صدا
- تولید صوت به صورت ضعیف، نجوا گونه یا همراه با صدای نفس کشیدن
- وجود تون صدای بسیار بالا یا بسیار پائین یا تغییر تون در اوج صدا
- وجود درد در گلو هنگام صحبت کردن
- احساس خستگی در حنجره
- احساس یک توده در گلو در هنگام بلعیدن
- احساس درد در هنگام لمس قسمت بیرونی گلو

انواع روش های درمانی
درمان اختلالات صوتی به تشخیص عامل یا عوامل آن بستگی دارد. چنانچه اختلال صوت در کوتاه مدت و به علت گرفتگی صدا رخ داده باشد، احتمال این که با استراحت دادن به تارهای صوتی و عدم صحبت کردن بهبود یابد. لازم است، حتی الامکاناز فریاد زدن یا اعمال فشار یا آواز خواندن در این گونه موارد خودداری کنید.
اما توجه داشته باشید گاهی اختلالات پیچیده تر نیاز به درمان دارند. متخصصان پزشکی و گفتاردرمانگران در کلینیک توانبخشی همراه در خیابان دماوند در این گونه موارد از تکنیک ها و تمرین هایی برای تنظیم صدا استفاده می کنند. این کار موجب می شود که فرد بتواند با وضوح بیشتری با دیگران ارتباط برقرار کند. در ادامه به روش هایی که برای درمان اختلال در صوت استفاده می شوند، پرداخته ایم:
تغییر سبک زندگی در درمان اختلال صوت
برخی از این تغییرات ممکن است به کاهش یا توقف علائم کمک کنند. این ها می توانند شامل فریاد نزدن یا بلند صحبت نکردن باشند. اگر زیاد صحبت می کنید یا آواز می خوانید، باید زمان هایی به حنجره خود استراحت دهید. اگر سیگار می کشید، ترک آن نیز می تواند مفید باشد. متخصصین گفتاردرمانی گفتار و زبان، ورزش هایی برای شل کردن تارهای صوتی و عضلات اطراف آن ها را در برخی موارد پیشنهاد می کنند. همچنین بهتر است تارهای صوتی را قبل از صحبت طولانی گرم کنید. مایعات بنوشید تا بدنتان هیدراته بماند.
گفتار درمانی در درمان اختلل صوت
ملاقات یک آسیب شناس گفتار زبان کمک شایانی به درمان انواع مشکلاتی صوتی می کند. درمان ممکن است شامل تمرینات و تغییر در رفتارهای گفتاری باشد. همچنین ممکن است گفتاردرمانی شرق تهران یک برنامه برای تنظیم زمان تنفس های عمیق ترتیب بدهد. زیرا این کار می تواند با تامین تنفس کافی، گفتار فرد را تقویت کند. متخصصین کلینیک گفتاردرمانی در تهران نو با توجه به تمامی مسائل و راهکارهای درمانی، یک مداخله همه جانبه به شما ارائه می دهند.
درمان اختلال صوت با دارو
برخی از مشکلات صوتی ناشی از اختلالی است که با دارو قابل درمان است. به عنوان مثال، ممکن است داروی ضد اسید برای مشکل ریفلاکس معده تجویز شود. ممکن است هورمون درمانی برای مشکلات تیروئیدی یا هورمون های زنانه کاربرد داشته باشد.
تزریق در درمان اختلال در صوت
پزشک می تواند اختلالات صوت ناشی از اسپاسم عضلانی گلو را با استفاده از یک سم بوتولینوم بهبود ببخشد. در برخی موارد، پزشک می تواند چربی یا مواد پرکننده دیگری را به تارهای صوتی تزریق کند. این کار به نزدیک شدن تارهای صوتی، و در نتیجه عملکرد بهتر آن ها کمک می کند.
درمان اختلال صوت با عمل جراحی
پزشک می تواند برخی از بافت هایی که دچار رشد اضافی شده اند را خارج کند. اگر این رشد ناشی از سرطان باشد، ممکن است به درمان های دیگری هم نیاز باشد. از جمله آن ها می توان به پرتو درمانی اشاره کرد.

تاثیر گفتاردرمانی بر اختلالات صوت و حنجره
صدا درمانی به افرادی که مشکلات و اختلالاتی در صوت دارند کمک می کند. این روش با استفاده از متدهای غیر جراحی، رفتارهای صوتی را تغییر می دهد تا از تارهای صوتی به طور صحیح استفاده شود. در صدا درمانی و جلسات گفتاردرمانی، که توسط گفتاردرمانگر اداره می شود، از روش ها و رویکردهای مختلفی به صورت تخصصی در حیطه صوت و صدا استفاده می کنند. درمان به موقع صدا، از اختلالات دیگری که ناشی از تداون استفاده غلط از صدا است، کمک زیادی می کند.
گفتار درمانگر، صدا را ارزیابی می کند تا علت خستگی و گرفتگی صوت را تعیین کند. گفتاردرمانگر ابعاد مختلف صدا مانند دامنه صوتی، زیر و بمی، کیفیت و بلندی صدا را به طور دقیق بررسی می کند. همچنین گفتاردرمانگران در مورد تاریخچه پزشکی و علائمی که بیمار از آن ها شکایت دارد هم می پرسند. درنتیجه، درمانگر بر اساس اطلاعاتی که در طول ارزیابی جمع آوری می کند، یک برنامه درمانی شخصی را ارائه می دهد.
اهدافی که در گفتاردرمانی مورد نظر هستند عبارتند از:
- کاهش تورم و التهاب تارهای صوتی
- هبود عملکرد تارهای صوتی
- کاهش تنش عضلات حنجره
- تقویت حمایت تنفسی
در گفتار درمانی صدا، برای هر بیمار برنامه شخصی سازس شده تدوین می شود. همچنین مدت زمان درمان هم بسته به میزان بیماری، نوع اختلال و میزان همکاری فرد مبتلا به اختلال صوت، متفاوت است.
مرکز گفتاردرمانی شرق تهران
در مرگزگفتاردرمانی شرق در تهران، در جلسات گفتاردرمانی به نحوه استفاده از صدا و چگونگی جلوگیری از آسیب پرداخته می شود. این کار می تواند از ایجاد ندول یا ضایعه های خوش خیم در حنجره جلوگیری کند. تیمی از افراد باتجربه و آموزش دیده در طول جلسات با یکدیگر همکاری می کنند.
علاوه بر این ها، گفتار درمانی به بهبود تارهای صوتی بعد از عمل جراحی و آسیب هایی که ممکن است در طول عمل به حجنره وارد شود، کمک می کند. کلینیک کاردرمانی و گفتاردرمانی همراه در خیابان دماوند تهران، آماده ارائه خدمات به کلیه عزیزانی است که در شرق تهران به این خدمات نیاز دارند. برای دریافت مشاوره های رایگان یا تعیین نوبت، به راحتی از طریق شماره تلفن های ثبت شده در سایت اقدام نمایید.
نتیجه گیری
در این مقاله به اختلال صوت، انواع، نشانه ها و علل آن و همچنین روش های درمانی و اهمیت گفتار درمانی برای افراد مبتلا به این اختلال پرداخته شد. امید است بتوانیم با آگاهی بخشی هر چه بیشتر در خصوص اقدام به موقع و استفاده از خدمات توانبخشی در درمان این اختلالات به بهبود، استقلال و ارتقای سطح زندگی افراد جامعه کمک کنیم.
بدون دیدگاه