کاردرمانی نارمک موضوعی است که ممکن است افراد زیادی به دنبال آن باشند. قطعاً پیدا کردن یک مرکز کاردرمانی خوب، معتبر و دارای کادر حرفه ای با تجهیزات و امکانات مناسب کار بسیار سختی خواهد بود. با توجه به اینکه حیطه مداخلات کاردرمانی در نارمک بسیار وسیع است و افراد بسیار زیادی ممکن است به آن نیاز داشته باشند، معرفی یک مرکز خوب با امکانات عالی بسیار حائز اهمیت است. در ادامه به معرفی خدمات و نقش کاردرمانی همراه در شرق تهران در بیماری های مختلف می پردازیم.
کاردرمانی چیست؟
کاردرمانی یکی از تخصص هایی است که به طورجامع نگر،افراد دارای نیازهای ویژه را مورد بررسی قرار می دهد. به معنای دیگر، در صورت نیاز به توانبخشی و بازپروری آن ها در جنبه های جسمی، ذهنی، روانی و اجتماعی می پردازد وهمراه و همگام با سایر تخصص ها در قالب تیم توانبخشی برنامه های خود را ارائه می دهد. کاردرمانی نارمک به دنبال افزایش حداکثری استقلال و کیفیت زندگی افراد توانخواه است.
طبق تعریف انجمن کاردرمانی آمریکا ” کاردرمانی استفاده از فعالیت های هدفمند به منظور ایجاد حداکثر استقلال، جلوگیری ازناتوانی، وحفظ سلامتی برای افرادی است که دراثر آسیب یا بیماری دچار محدودیت واختلال عملکردی، روانی، اجتماعی، رشدی یا اختلالات یادگیری، فقر و تفاوت های فرهنگی یا روند سالخوردگی شده اند”. در اینجا نیاز است درباره عبارت کاردرمانی یا occupational therapy شرح مختصری ارائه کنیم.
کاردرمانی به چه معناست؟
- Occupation که معادل فارسی آن کار در نظر گرفته شده است، مفهومی بسیار وسیع، فلسفی و عمیق دارد.Occupation چیزی بیش از تمرین، بیش از فعالیت و متفاوت از شغل، کار یا دغدغه، دل مشغولی، فکر و ذکر یا حرفه، تولید، سازندگی و… است.
- Occupation مفهومی عمیق است که دربرگیرنده تمامی موارد اشاره شده در بالا است اما هیچکدام از مفاهیم بالا به درستی آن را توضیح نمی دهند. هدف از Occupation در کاردرمانی نارمک، همانند شغل، کار و حرفه فقط امرار معاش و کسب درآمد نیست.
- Occupation زنده است و نفس می کشد و در بستر زمان، مکان، فرهنگ، جامعه، اعتقادات و… ویرایش، پالایش و تغییر می کند.
- رشد می کند و باعث رشد می شود.
- متنوع و معنادار است و برای فردی که آن را انجام می دهد حاوی ارزش و محتوای معنایی است. پس با تمرین و فعالیت نیز متفاوت است .
- Occupation هم وسیله درمان است و هم هدف درمان. یکی از مواردی که کاردرمانی نارمک را از سایر رشته های پزشکی و توانبخشی متمایز می کند همین مساله است.
نگاه کل نگر بر مفهومOccupation سایه افکنده است. با این که در برخی موارد ابهام آور و پیچیده است، اما در اکثر مواقع راهگشا و توانمند کننده است. به طور مثال هنردرمانی یا فیزیوتراپی، با استفاده از ابزاری به نام هنر یا ابزاری به نام مدالیته های متنوع فیزیکی به درمان می پردازند در حقیقت در این عبارات، وسیله درمان هنر، یا مدالیته فیزیکی است. در همین حال، ما در کلینیک همراه در شرق تهران ما با استفاده از Occupation به درمان می پردازیم تا فرد توانمند شده و Occupation هایش را بازیابی و به دست آورد.
مهم ترین دلایل نیاز به کار درمانی در افراد
حیطه های مداخلات کاردرمانی را می توان به چند طریق تقسیم بندی کرد. یک نوع تقسیم بندی جامع و کامل که تمام حیطه های مداخلات کاردرمانی را شامل می شود به اینگونه است:
کاردرمانی نارمک در حیطه ذهن
وضعیت های مختلفی وجود دارند که ممکن است سبب ایجاد مشکلاتی در ذهن و توانایی های ذهنی افراد در کودکی و بزرگسالی شوند. کاردرمانی ذهنی به انجام مداخله در اختلالاتی مانند اتیسم، بیش فعالی و نقص توجه، تاخیرات رشدی، فلج مغزی، اختلالات یادگیری، سندروم داون و… می پردازد. این مداخلات به صورت چند جانبه سبب تقویت عملکرد ذهن و هوش کودکان و حتی بزرگسالان می شود.
کاردرمانی نارمک در حیطه جسم
تمرکز کاردرمانی نارمک در این حیطه بر مشکلات جسمی افراد است. این موارد شامل اختلالات نورولوژیک مثل سکته مغزی، ام اس، پارکینسون، فلج مغزی، شارکوماریتوث، اختلالات ارتوپدی مثل شکستگیها، دررفتگی مادرزادی لگن، کمر درد و سایر آسیبهای ستون فقرات و اختلالاتی مانند انواع دفورمیتی و بدشکلیها، آسیب نخاعی، ضربه مغزی و… می باشد.
کاردرمانی نارمک در حیطه روان
افراد مبتلا به افسردگی، اسکیزوفرنی، دوقطبی، اختلالات اضطرابی ، وسواس و… نیز می توانند با کمک کاردرمانی کیفیت زندگی خود را بهبود ببخشند.
در یک تقسیم بندی عامیانه، کاردرمانی را به کاردرمانی کودکان و بزرگسالان تقسیم بندی می کنند. در ادامه به معرفی هر کدام از این حیطه های کاردرمانی می پردازیم.
کاردرمانی نارمک برای کودکان و نقش مداخلات آن
کودکان ممکن است به دلایل متعددی از جمله اختلالات ژنتیکی، بیماری، آسیب در دوران جنینی یا حین زایمان، عفونت ها و… دچار مشکلات متعددی گردند. این مشکلات ممکن است رشد فیزیکی و ذهنی، توانایی ها و ویژگی های کودک را تحت تاثیر قرار دهند. این کودکان ممکن است در طی کردن نمودار رشدی متناسب با سن خود، مهارت های حرکتی، تعادل، هماهنگی، درک دیداری و شنیداری، توجه و تمرکز و بسیاری دیگر از مهارت های خود دچار مشکل شوند.
کاردرمانی نارمک برای کودکان با اهداف اصلی بهبود مهارت های حرکتی درشت، ظریف و برنامه ریزی حرکتی شکل گرفته است. همچنین توانمد سازی ذهن این کودکان از مداخلات تخصصی کاردرمانی نارمک است. کاردرمانی همچنین می تواند به کمک کودکانی بشتابد که در خود تنظیمی و پردازش حسی دچار مشکل هستند.
توجه داشته باشید، این درمان متناسب با نیازهای خاص هر کودک انجام می شود. قبل از شروع، متخصص کاردرمانی به بررسی نقاط قوت و ضعف کودک و عملکردی که دچار مشکل شده می پردازد. سپس یک برنامه درمانی مختص کودک را تدوین کرده و مداخلات را شروع می کند. تمرکز مداخلات کاردرمانی بر تقویت مهارت هایی است که برای انجام فعالیت های روزمره کودکان ضروری هستند.
کاردرمانی برای کودکان به چه صورت است؟
بازی کردن و یادگیری کار کودکان است. برخی از کودکان ممکن است در بازی کردن و یادگیری به دلیل مشکلات مادرزادی یا اکتسابی دچار مشکل شوند. اگر بازی کردن کودک و توانایی او برای یادگیری با مشکل روبه رو شود، به دنبال آن استقلال، سلامتی و احساس کودک در مورد خودش تحت تاثیر قرار خواهند گرفت. کاردرمانی در کودکان به آنها کمک می کند که زندگی مستقل تری داشته و استعداد بازی و یادگیری خود را تقویت کنند. خدمات کاردرمانی در کودکان شامل:
- ارزیابی توانایی های کودک در انجام فعالیت ها
- عملکرد تحصیلی
- فعالیت های روزمره زندگی و… است.
علاوه بر عملکرد های جسمانی، کاردرمانی نارمک عوامل اجتماعی، روانشناختی و محیطی را نیز بررسی می کند. کاردرمانگر با کودکان و خانواده هایشان کار می کند تا مهارت های لازم برای زندگی روزمره خود را به دست بیاورند. این مهارت ها می تواند شامل بازی کردن، لباس پوشیدن، نوشتن، توالت رفتن و… باشد. کاردرمانی همچنین می تواند شامل تغییراتی در محیط خانه و مدرسه کودک باشد، تا فرد به حداکثر استقلال برسد.
چه هنگامی کودک نیاز به دریافت مداخلات کاردرمانی دارد؟
کاردرمانگران متخصص در حیطه کودکان در درمان مشکلات پردازش حسی، مراقبت از خود و مهارت های حرکتی تخصص دارند. از جمله کودکانی که ممکن است به مداخلات کاردرمانی نارمک برای کودکان نیاز داشته باشند، می توان موارد زیر را نام برد:
- بعضی کودکان، مانند کودکان اتیسم، ممکن است برای تعدیل به هم ریختگی های حسی خود به مداخلات کاردرمانی نیاز دارند.
- کودکانی که دست خط ضعیفی دارد نیز ممکن است لازم باشد برای گرفتن صحیح مداد، هماهنگی چشم و دست و مهارت های بینایی به یک کاردرمانگر مراجعه کنند.
- بعضی از کودکان به دلیل وجود مشکلاتی در تغذیه یا استفاده از توالت به مداخلات کاردرمانی کودکان احتیاج دارند.
- تعدادی دیگر از کودکان ممکن است در مهارت های حرکتی ظریف خود دچار مشکل باشند. این مسئله می تواند بر توانایی استفاده از قیچی، بستن دکمه ها و… تأثیر بگذارد و نیازمند کاردرمانی در کلینیک نارمک باشد.
- تعدادی از کودکان ممکن است دچار تاخیراتی در رشد جسمانی و ذهنی باشند که برای رسیدن به نمودار رشدی متناسب با سن خود به کاردرمانی نیاز دارند.
- برخی از کودکان ممکن است به دلیل مشکلات ژنتیکی و… در توانایی های ذهنی دچار مشکل باشند. این دسته از کودکان هم با خدمات تخصصی کاردرمانی تا حد قابل توجهی بهبود می یابند.
کاردمانگرها هم از سلامت جسمی و هم از وضعیت روانی آگاهی دارند. بنابراین تخصص آن ها برای حمایت از کودکانی که چالش های مختلفی را تجربه می کنند، بسیار کارآمد است. تمرکز اصلی آن ها بر به دست آوردن عملکرد مستقل و مشارکت فعال کودک در روند زندگی اش است.
کاردرمانی نارمک چگونه می تواند به نیازهای خاص کودکان پاسخ دهد؟
همان طور که گفته شد کودکان با شرایط مختلفی ممکن است به کاردرمانی نیاز داشته باشند. کاردرمانگر ابتدا کودک را ارزیابی کرده و توانایی ها و محدودیت هایش را بررسی می کند. سپس بر اساس توانایی ها، محدودیت ها، ظرفیت ها و ویژگی های کودک یک برنامه درمانی طراحی می کند. از جمله مداخلات کاردرمانی می توان موارد زیر را بیان کرد:
- تقویت مهارت های ارتباطی کودک
- تقویت قدرت و تحمل عضلانی
- بهبود تعادل و هماهنگی از جمله هماهنگی چشم و دست، چشم و پا و هماهنگی دو طرف بدن
- بهبود مهارت های حرکتی ظریف از جمله گرفتن، ول کردن و…
- بهبود مهارت های شناختی
کاردرمانی در نارمک برای کودکان همچنین می تواند کمک بزرگی برای تعدیل نقایص مربوط به پردازش حسی و یکپارچه سازی حسی باشد. کودکان با مشکلات حسی، به محرک های حواس پنج گانه واکنش بیش از حد زیاد یا واکنش کمی نشان می دهند. در این حالت، درمانگر ممکن است یک رژیم حسی طراحی کند. این برنامه مجموعه ای با شدت تنظیم شده از فعالیت هایی است که به نیازهای حسی کودک پاسخ می دهد.
کاردرمانی برای چه کودکانی مفید است؟
کاردرمانی نارمک برای کودکان همچنین برای بهبود کیفیت زندگی کودکان با بسیاری از چالش های ذهنی و جسمی دیگر نیز کاربرد دارد. از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- اختلالات یادگیری
- نقص عملکرد اجرایی
- آسیب یا فلج مغزی
- بیش فعالی و نقص توجه
- مشکلات یا آسیب های فیزیکی
- دفورمیتی ها و مشکلات حرکتی
- دیستروفی های عضلانی
- بیماری های متابولیک
- اتیسم
- اختلالات عضلانی اسکلتی
- اختلالات عصبی و تاخیرات رشدی
- اختلال پردازش حسی
- اختلال یکپارچگی حسی
- مشکلات گفتاری
- سندرم ها: مانند سندرم داون، سندرم مارفان، سندرم صدای گربه و…
- مشکلات شناختی: مانند اختلالات توجه، حافظه
- مشکلات روان شناختی
- کج گردنی
- در رفتگی مادر زادی لگن
کاردرمانی در کودکان چه اهدافی را دنبال می کند؟
در کاردرمانی نارمک، هدف ما توسعه استقلال کودکان در کار های روزمره، تقویت مهارت های بازی و مهارت های ارتباطی است که شامل موارد زیر می شود:
- پردازش حسی: به معنای شیوه پردازش و واکنش بدن در برابر اطلاعاتی است که از دنیای پیرامون می گیرد. کودکان ممکن در حس های مختلف خود از جمله شنیداری، بینایی، لامسه، عمقی و… دچار بیش حسی یا کم حسی گردند. هر دوی این اختلالات مشکلاتی برای کودک ایجاد می کنند که ممکن است به کاردرمانی نارمک نیاز داشته باشند.
- مهارت های بازی کردن: مانند نخ کردن مهره، حل کردن پازل و… . یعنی فعالیت هایی که نیازمند قوه تخیل و تفکر انتزاعی هستند.
- مهارت های خود مراقبتی: شامل تمام مهارت های لازم برای استفاده از کارد و چنگال، لباس پوشیدن، توالت رفتن و…
- مهارت های حرکتی ظریف: شامل هماهنگی عضلات دست، معمولا در هماهنگی با چشم ها می شود. از این راه کودک قادر به نگه داشتن، کاوش و دستکاری اسباب بازی ها و ابزاری مانند مداد و قاشق می باشد. این مهارت در فعالیت هایی مانند نوشتن، لباس پوشیدن، غذا خوردن و استفاده از قیچی استفاده می شود و در کاردرمانی نارمک به خوبی به آنها پرداخته می شود.
- مهارت های حرکتی درشت: شامل ماهیچه های بزرگ بدن که در انجام حرکات بدن مانند راه رفتن، نشستن، پریدن و.. فعالیت دارند.
- استفاده از ابزار: شامل به کارگیری وسایلی مانند کارد و چنگال، مداد و.. با دست است.
- نوشتن: نیازمند مهارت های دستی، هماهنگی حرکتی مناسب و مهارت های دیداری حرکتی می باشد.
- مهارت های خود مراقبتی: شامل مهارت های لازم برای استفاده از کارد و چنگال، لباس پوشیدن، توالت رفتن و…
- ادراک بینایی: جهت دریافت، پردازش و ایجاد پاسخ مناسب به محرک های دیداری.
کاردرمانی نارمک و مشکلات ذهنی کودکان
مشکلات ذهنی ممکن است به دلایل متعددی در کودکان دیده شود. این مشکلات ممکن است سطح عملکرد اجتماعی، پاسخ به محیط و درک کودک از محیط پیرامونش را تحت تاثیر قرار دهد. این مشکلات در رفتار کودک نمایان می شوند. بعضی از رفتار های کودک ممکن است بیشتر از سایر رفتار ها باعث نگرانی والدین آنها شود. این رفتار ها ممکن است بیانگر مشکلات اساسی در کودک باشند. کاردرمانگر تمام مولفه های شایستگی اجتماعی کودک را با دقت ارزیابی می کند. درمانگر با این ارزیابی، سطح مهارت های حرکتی، اجتماعی، عاطفی و شناختی کودک را تعیین می کند.
مشکلات ذهنی ممکن است حتی بدون آزمایش های کلینیکی، تاریخچه گرفتن، ارزیابی های فیریکی و… توسط متخصصان تشخیص داده شوند. به محض این که کودک یک سری رفتار های غیر معمول از خودش نشان دهد، ممکن است بیانگر یک سری از اختلالات باشد. این اختلالات شامل؛ اتسیم، بیش فعالی، دو قطبی، اختلال نافرمانی مقابله و… می باشند که نیازمند مداخلات کاردرمانی نارمک هستند.
کاردرمانی نارمک برای مشکلات ذهنی چه مواردی را شامل می شود؟
کاردرمانی ذهنی اولین علائم اختلالات ذهنی را در کودکان شناسایی می کند. آنها همچنین کودکانی که در معرض بیماری های ذهنی هستند را نیز شناسایی می کنند. مانند کودکانی که در خانواده هایی با فقر اقتصادی و فرهنگی بزرگ شده یا والدینشان از هم جدا شده اند. کاردرمانی ذهنی، کودکان دارای دوقطبی، افسردگی، اتیسم و سایر اختلالاتی که ممکن است سلامت ذهن کودک را تهدید کند را ارزیابی می کنند. برای آنها مداخلاتی بر اساس نیاز و علایق آنها و جهت کسب حداکثر استقلال در کارهای روزمره، طراحی می کنند. از جمله اختلالاتی که فرد را نیازمند مداخلات کاردرمانی نارمک می کند، می توان موارد زیر را نام برد:
- اتیسم
- اختلال یادگیری
- بیش فعالی کمبود توجه
- تاخیر رشدی
- سندرم های شایع در کودکان مانند سندرم داون
- فلج مغزی
- کم توانی ذهنی
- بیماری های متابولیک
ارزیابی های کاردرمانی در حیطه ذهن، برای فهم نقش ها و فعالیت های اولیه کودک انجام می گیرد. این فعالیت ها شامل؛ بازی کردن، تکالیف مدرسه و خود مراقبتی های متناسب با سنشان است. ارزیابی های مراجع محور نارمک، به تعامل کارکنان مدرسه، خانواده، مراقبان و جامعه بستگی دارد. سپس درمانگر بررسی می کند که چه عواملی بر توانایی انجام نقش ها و فعالیت های کودک تاثیر می گذارند.
مداخلات کاردرمانی ذهنی
کاردرمانگران مداخلات بسیار تخصصی و عملکردی در خصوص تمرینات ذهنی ارائه می دهند. این تمرینات و مداخلات بسته به کودک، سطح همکاری، هوش و دغدغه خانواده متفاوت بوده و برای هر مراجع برنامه ای خاض نوشته می شود. مداخلات کاردرمانی نارمک برای مشکلات ذهنی شامل موارد زیر می شود:
- ارتقا یادگیری اجتماعی-عاطفی
- تنظیم سیستم های حسی بیش فعال یا کم کار
- افزایش همکاری با خانواده و معلمان
- یکپارچگی حسی
- افزایش دقت، توجه، تمرکز و تحمل کاری
- افزایش عملکرد اجتماعی
- آموزش و تفکیک رنگ ها
- یادگیری مفاهیم کاربردی زبان از جمله مفهوم شباهت و تفاوت، اعداد، مفاهیم ریاضی، اشکال هندسی و…
- افزایش ظریفیت حافظه
- اتاق تاریک
- پیدا کردن دوست و تعامل با همسالان
- آموزش انجام فعالیت های روزمره زندگی به صورت مستقل
کاردرمانی نارمک برای بزرگسالان به چه صورت است؟
بزرگسالان نقش، وظایف و فعالیت های فراوانی دارند که باید در طول شبانه روز به انجام آن ها بپردازند. از جمله؛ کار، انجام فعالیت های روزمره مانند فعالیت های خود مراقبتی، غذا خوردن، توالت رفتن و…، مشارکت اجتماعی و بسیاری دیگر از وظایف و فعالیت هایی که بر عهده افراد بزرگسال هستند. بیماری، تصادف، وضعیت های روانی و… ممکن است باعث شوند دسته ای از این فعالیت ها یا تمام آن ها با مشکل رو به رو شوند.
بدون شک، انجام دادن مستقل فعالیت های روزمره در راس تمام نیازهای افراد در زندگی روزانه شان است. کاردرمانی نارمک به دنبال پیدا کردن محدودیت ها و نا توانایی ها و همچنین ویژگی ها و توانایی های افراد درگیر است. بسته به نوع فرهنگ و انتظارات جامعه کمتر کسی پیدا می شود که به دنبال حداکثر استقلال در انجام کارهایش پس از یک بیماری، اتفاق و… نباشد.
کاردرمانگران مداخلات خود را در خانه، محل کار و جامعه فرد توانخواه یا در کلینیک های خود انجام می دهند. کاردرمانی در بزگسالان به انجام هرچه امن تر کار ها کمک می کند. مداخلات کاردرمانی نارمک برای بزرگسالان بسته به نیازهای هر شخص و محدودیت ها و امکانات وی اختصاصی می شوند. برای مثال در بیماران دارای مشکلات ذهنی، روی تمرینات شناختی تمرکز می شود. این در حالی است که کاردرمانگر با تخصص کاردرمانی در بزرگسالان، بیمار را ارزیابی کرده و در برآورده کردن نیازهای عاطفی، جسمی، محیطی و روانی به افراد کمک می کند.
مزایای کاردرمانی برای بزرگسالان
انجام به موقع و مناسب مداخلات کاردرمانی در بزرگسالان مزایایی بسیاری دارد که می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- بازگشت به زندگی نرمال با حداکثر استقلال پس از آسیب و یا بیماری
- افزایش حداکثری کیفیت زندگی پس از حادثه یا ابتلا به بیماری
- تجویز و آموزش استفاده از وسایل و تجهیزات کمکی مانند؛ ویلچر، عصای زیر بغل و…
- تجویز ارتزها و یا پروتزها برای بیمار
- افزایش سطح انرژی، انگیزه و امید به زندگی در بیماران روان
- توصیه هایی برای ایجاد تغییراتی در محیط کار یا منزل جهت افزایش تحرک در خانه و محیط کار، افزایش ایمنی و استقلال در انجام فعالیت ها
- افزایش سطح شناخت و آگاهی از محیط در افرادی که مشکلات شناختی دارند.
- بهبود تعادل برای جلوگیری از افتادن و توانایی راه رفتن مستقل
- بهبود مشکلات حسی پس از ضایعه نخاعی، سکته مغری، شکستگی ها و آسیب اعصاب محیطی
- بهبود هماهنگی چشم و دست، هماهنگی چشم و پا و هماهنگی دو طرفه
- بهبود مهارت های حرکتی ظریف که شامل حرکات و عملکرد دست و انگشتان می شود.
- بهبود مهارت های حرکتی درشت مانند راه رفتن، نشستن و… که ممکن است در ضایعه نخاعی، آسیب مغزی و… دچار آسیب شود. این مشکلات تحرک و جا به جایی فرد را تحت تاثیر قرار می دهند.
- کمک به پذیزش بیماری توسط فرد و خانواده او
- همکاری با سایر تیم درمان جهت رسیدن به حداکثر پیشرفت در روند درمان
- مداخلات پیشگیرانه برای جلوگیری از آسیب بیشتر
کاردرمانی نارمک برای اختلالات ارتوپدی
اختلال یا آسیب ارتوپدی، به آسیب دیدگی استخوان ها یا بافت نرم (عضلات، تاندون، رباط، غضروف) گفته می شود. به عنوان مثال ممکن است نتیجه یک حادثه حین رانندگی، محیط کار یا سقوط باشد. ممکن است در نتیجه وضعیت نادرست و ورزش های سنگین در طولانی مدت مانند سندرم تونل کارپ باشد. اختلالات ارتوپدی حتی ممکن است به صورت مادرزادی در فرد دیده شوند، مانند: دررفتگی مادرزادی لگن. این مشکلات ممکن است زندگی فرد را مختل کرده و نیازمند کاردرمانی در اختلالات ارتوپدی باشند.
اختلالات ارتوپدی ممکن است مشکلات فراوانی برای فرد ایجاد کنند و فرد نیازمند مداخلات کاردرمانی نارمک باشد. این مشکلات افراد را در انجام کار های روزمره شان با محدودیت رو به رو می کنند. نمونه هایی از این مشکلات عبارتند از:
- مشکل در بالا رفتن و پایین آمدن از پله ها
- اختلال در تهیه غذا و آشپزی
- مشکلاتی در عملکرد دست مانند نا توانی در نوشتن، غذا خوردن، باز کردن در و…
- چالش هایی برای تحرک در خانه و بیرون از آن
- مشکل در حمام کردن و دستشویی رفتن
- مشکل در رانندگی
- مشکل در لباس پوشیدن
- مشکل در اوقات فراغت و تفریح کردن. متخصصین و کاردرمانگر آموزش دیده در مرکز کاردرمانی نارمک ابتدا فرد را ارزیابی می کند، سپس برنامه درمانی مختص فرد را طراحی می کند.
سایر اختلالات ارتوپدی | کاردرمانی نارمک
کاردرمانی در نارمک برای آسیب های ارتوپدی نقش بسیار مهمی دارد. از جمله می توان موارد زیر را نام برد:
- شکستگی استخوان ها و دررفتگی مفاصل
- تعویض مفصل
- اختلالات اسکلتی عضلانی مانند کمردرد و… از مداخلات کاردرمانی نارمک
- آرتروز
- انحراف در ستون فقرات
- اختلال در ناحیه گردن مانند تورتیکولی
- چسبندگی کپسول مفصلی شانه
- ضایعات بافت نرم. مثل پیچ خوردگی، پارگی لیگامان ها، پارگی مینیسک، فتق یا بیرون زدگی دیسک بین مهره ای، کشیدگی تاندون عضلات، پارگی تاندون عضلات
- اختلالات مادرزادی مانند: دررفتگی مادرزادی مفصل ران، تشکیل نشدن کامل مهره ها، کف پای صاف، پا چنبری، پا پرانتزی، پا ضربدری، دنده گردنی، لغزش مهره های ناحیه کمر و …
- سایر ضایعات ارتوپدی از قبیل قطع عضو، خشکی مفصل شانه، آتروفی سودک، ضایعه آرنج گلف بازان، آرنج تنیس بازان، سندرم تونل کارپال و جراحی های دست.
کاردرمانی در نارمک برای اختلالات نورولوژیک
اختلالات نورولوژیک به معنای مشکل در عملکرد مغز، نخاع، سلول های عصبی و سایر سلول های رابط این اعضاء است. افراد زیادی ممکن است درگیر بیماری های نورولوژیکی باشند و به پزشکان و کلینیک های مختلفی مراجعه کرده باشند. در این اختلالات محل درگیری سیستم اعصاب محیطی و مرکزی می باشد. بنابراین یک سری اصول و تکنیک های خاصی در کاردرمانی نارمک برای افراد مبتلا به بیماری های نورولوژیک استفاده می شود.
این افراد به دلیل این مشکلات، ممکن است دچار مشکلات و محدودیت های عمیقی در عملکرد و فعالیت هایشان شوند. بروز اختلال در عملکرد سیستم اعصاب مرکزی و محیطی سبب ایجاد بیماری هایی در فرد می شود. از جمله:
- سکته
- پارکینسون و سایر اختلالات حرکتی
- تومور مغزی
- آسیب مغزی
- ام اس
- بیماری های عصبی پیش رونده مانند: شارکوماری توث و…
- آسیب نخاعی
- آلزایمر و زوال عقل
این اختلالات باعث بروز مشکلات بسیاری در عملکرد فرد شده و فرد را نیازمند کاردرمانی در مراکزی مانند کلینیک کاردرمانی نارمک خواهند کرد. علائم بیماری های نورولوژیک باعث محدودیت در فعالیت های روزمره زندگی، کار، مشارکت اجتماعی، فعالیت های خود مراقبتی و… می شوند. از علائم این بیماری ها می توان موارد زیر را مثال زد:
- ضعف و خستگی یک طرفه و یا عمومی بدن
- مشکلات شناختی از جمله اختلال در توجه، تمرکز، حافظه و…
- مشکلات بینایی
- مشکلات تعادلی و هماهنگی
- فلجی به صورت موقت یا دائمی. این فلجی ممکن است یک طرف بدن، دو پا و یا کل بدن را درگیر کند.
- ضعف یا فلجی یک طرف از بدن
- اختلال بلع
- کوتاهی و بدشکلی عضلانی نیازمند مداخلات کاردرمانی نارمک
- اختلال در کنترل ادرار و مدفوع
- ناتوانی در جا به جایی. در این مورد فرد ممکن است به دلیل عدم تحرک طولانی مدت، دچار زخم بستر شود.
مداخلات کاردرمانی برای اختلالات نورولوژیک
به دنبال ایجاد یک اختلال نورولوژیک، مهم ترین مداخله ی درمانی، توانبخشی و مداخلات کاردرمانی است. اهداف مداخلات کاردرمانی، بازگرداندن عملکرد اعضاء به حالت سابق برای انجام صحیح وظایف خود می باشد. مداخلات کاردرمانی در اختلالات نورولوژیک به دنبال موارد زیر است:
- مهارت های مورد نیاز برای انجام فعالیت های روزمره زندگی. شامل مهارت های خود مراقبی از جمله؛ نکات بهداشتی، غذا خوردن، توالت رفتن، حمام کردن، نظافت و مدیریت خانه و…
- تمرینات تعادلی جهت حفظ راستای بدن در طول انجام فعالیت های روزمره .تجویز وسایل و تجهیزات کمکی مورد نیاز در طی انجام فعالیت های روزمره و آموزش استفاده از آن ها
- تجویز اسپیلنت، ارتز و یا پروتز در صورت لزوم
- مداخلاتی برای درمان مشکلات حسی
- تمرینات شاختی، تمریناتی جهت تقویت مهارت های توجه، تمرکز، حافظه، مدیریت زمان، حل مسئله، تفکر و…
- تقویت مهارت های پردازش بینایی. کنترل حرکات چشم، جدا کردن حرکات چشم از سر، خواندن و …
- تمرینات اندام فوقانی جهت افزایش ثبات و قدرت
- انجام تطابقات محیطی در محیط کار و زندگی افراد
- تمرینات ادراکی
کاردرمانی در اختلالات نورولوژیک با استفاده از ابزار مدرن و یافته های علمی، توانایی های بیمار را تقویت می کند. با تمرکز بر ضعف های به وجود آمده بر اثر اختلالات نورولوژیک، بهبودی سلامت جسمانی و روانی بیمار فراهم گردد.
کاردرمانی نارمک ؛ سالمندی و مداخلات کاردرمانی
یکی از سخت ترین قسمت های روند پیری، از دست دادن توانایی انجام کارهایی است که زمانی بسیار ساده بودند. وقتی افراد توانایی انجام کارهای روزمره را از دست می دهند، ممکن است گیج، ناامید و حتی گاهی شرمگین شوند. سالمندان ممکن است به دلیل وضعیت هایی مانند آرتروز، آلزایمر، دیابت و… مشکلات فراوانی را تجربه کنند. قطعاً این مشکلات در روند انجام فعالیت های روزمره آنها مشکلات فراوانی ایجاد خواهد کرد.
بسیاری از سالمندان خدمات کاردرمانی را جهت استقلال در انجام کار ها و فعالیتهای روزمره دریافت می کنند. این می تواند شامل همه چیز از استحمام و سرویس بهداشتی گرفته تا لباس پوشیدن و رفت و آمد باشد. بنابراین، هدف کاردرمانی در سالمندان این است که به آنها کمک کنیم، علیرغم کاهش دامنه حرکت و تحرک، عملکرد خود را حفظ کرده و بر چالش های جسمی غلبه کنند. البته کاردرمانی فقط به بهبود عملکرد بدنی محدود نمی شود. درمانگران می توانند از تکنیک های مختلف برای کمک به بهبود حافظه و توانایی شناختی نیز استفاده کنند.
اهداف کاردرمانی در سالمندان
- زندگی نرمال با وجود آرتروز از مداخلات کاردرمانی برای سالمندان: انجام اصلاحات مناسب و توصیه شده در خانه و محیط کار و انجام یک سری مداخلات می تواند تاثیرگذار باشد. کاردرمانی به سالمندان برای مقابله با آرتروز و انجام کارهایشان به صورت عادی کمک می کند.
- افزایش دامنه حرکتی: یکی از مهمترین مداخلات کاردرمانی در نارمک برای سالمندان، افزایش دامنه حرکتی با کاهش درد، سفتی و ناراحتی است. انجام این مداخلات به افرادی که دارای خشکی مفصلی، کوتاهی عضله یا آرتروز هستند، کمک می کند.
- بهبود بینایی: کاردرمانی به سالمندانی که مشکلات بینایی دارند، کمک می کند که بینایی از دست رفته خود را بازیابند. این مداخلات کاردرمانی نارمک شامل تمریناتی برای چشم و مغز است که به بهبود بینایی بدون نیاز به جراحی کمک می کنند. این مشکلات شامل؛ دوبینی، تنبلی چشم، مشکلات تعادلی، سرگیجه، لوچی و مشکلات خواندن را شامل می شوند.
- حافظه و مهارت های شناختی را تقویت می کند: با افزایش سن و تخریب سلول های مغزی، ممکن است فراموشی یا زوال عقل رخ دهد. کاردرمانی به بیماران کمک می کند که حافظه و مهارته ای شناختی خود را در هر مرحله ای از تخریب آن، حفظ و تقویت کنند. در موارد شدید تر از دست دادن حافظه، کاردرمانی نارمک بر بهبود کیفیت زندگی، با تحریکات حسی و فعالیت های ساده، تمرکز می کند.
- کنار آمدن با درد های مزمن: درد مزمن می تواند یکی از ویژگی های دوران پیری باشد. این درد منجر به از بین رفتن توانمندی ها و اختلال در انجام فعالیت های روزمره می شود. کاردرمانی با استفاده از روش های کنترل درد و استفاده از تطابقات محیطی به استقلال فرد کمک می کند.
مرکز کاردرمانی در نارمک تهران
برای یافتن بهترین مرکز کاردرمانی در شرق تهران به میزان تخصص، مهارت، تجربه و سوابق درخشان کلینیک یا کاردرمانگران آن توجه کرده و آن ها را بررسی کنید. سپس بررسی امکانات و تجهیزات مرکز است که اهمیت بسیاری دارد. حتماً استفاده از جدیدترین تکنولوژی ها و تجهیزات می تواند در موفقیت آمیز بودن و نتیجه درمان موثر باشد. همچنین استفاده از روش ها و تکنیک هایی که به روز شده اند، منجر به نتیجه مطلوب خواهند شد.
یکی دیگز از مواردی که برای انتخاب بهترین مرکز کاردرمانی بهتر است به آن توجه کنید، میزان برقراری ارتباط و صمیمیت بین کاردرمانگر و مراجعه کننده است. هر چقدر فرد با علاقه در جلسات درمانی شرکت کند، قطعاً نتایج درمانی بهتری حاصل می شود. یکی از مهم ترین اهداف کلینیک همراه در شرق تهران با خدمات ویژه و منحصر به فرد گفتار درمانی و کاردرمانی، حفظ استقلال تا حداکثر ممکن و افزایش مطلوب کیفیت زندگی مراجع است. همچنین کاردرمانگر به حفظ تحرک، انجام ایمن کارها و حفظ سبک زندگی سالم کمک می کند.
کلینیک تخصصی کاردرمانی کودکان و بزرگسالان در شرق تهران
حیطه های عملکردی این حرفه بسیار گسترده و متنوع هستند. بنابراین افراد با طیف وسیعی از مشکلات، و در هر سنی، ممکن است به مراجعه به کاردرمانی نارمک در شرق تهران نیاز پیدا کنند. زمینه های کلی مداخلات این کلینیک شامل موارد زیر می شوند:
- کاردرمانی در بیماران ارتوپدی از جمله؛ آسیب ها و مشکلات سیستم اسکلتی، عضلانی مثل کمر درد، درد شانه، شکستگی های استخوانی، التهاب یا آسیب بافت های نرم مانند تاندون، رباط، چسبندگی کپسول شانه و…
- کاردرمانی در سالمندان می تواند به بیماران مسن که شرایط مختلف بر تحرک و عملکرد بدنی آنها تأثیر گذاشته خدمت رسانی می کند، از جمله آرتروز، پوکی استخوان، آلزایمر، تعویض مفصل ران، اختلالات تعادل و بی اختیاری. هدف این نوع مداخله بازیابی تحرک، کاهش درد و افزایش سطح آمادگی جسمانی است.
- کاردرمانی نارمک برای اختلالات نورولوژیک می تواند به افراد مبتلا به اختلالات عصبی و بیماری هایی مانند آلزایمر، سکته مغزی، آسیب مغزی، فلج مغزی، ام اس، پارکینسون، آسیب نخاعی و… کمک کند. هدف از درمان، رسیدن به حداکثر استقلال در فعالیت های روزمره، افزایش کیفیت زندگی و مشارکت اجتماعی می باشد.
- کاردرمانی در مشکلات شناختی که ممکن است به دلیل سکته مغری، آسیب مغزی آلزایمر و… به وجود آمده باشد.
- کاردرمانی در بیماری های سلامت روان از جمله؛ اسکیزوفرنی، افسردگی، اختلال دو قطبی و…
- درمان مشکلات دست که به صورت تخصصی توسط کاردرمانگران در کاردرمانی نارمک انجام می شود. شکستگی، در رفتگی، سوختگی و… ممکن مشکلاتی را ایجاد کنند که عملکرد دست فرد دچار مشکل شود.
- کاردرمانی در بیماری های پیشرونده؛ بیماری هایی مانند ام اس و پارکینسون، دیستروفی عضلانی بکر، شارکوماری توث و… که ماهیت پیشروندگی دارند.
سخن آخر
کلیه مطالبی که در اینجا به آن ها اشاره کردیم، نشانگر اهمیت و میزان تاثیرگذاری کاردرمانی برای کودکان و بزرگسالان را نشان می دهد. فراموش نکنید، این متد به مرور زمان، قادر است استقلال و کیفیت لازم برای داشتن زندگی شادتر و موفق تر را به توانخواهان هدیه دهد.
بدون دیدگاه