آیا لکنت زبان ارثی است؟ همانطور که می دانیم جواب واضحی برای این سوال وجود ندارد. ژنتیک و لکنت زبان تقریباً یک وضعیت پیچیده هستند که هنوز همه چیز درباره آن ها، کشف نشده است. در نتیجه پاسخ این سوال شاید در سال های آینده و طبق تحقیقات، بیشتر مشخص شود. معمولاً لکنت زبان در کودکانی دیده می شود که در خانواده سابقه لکنت وجود دارد.
در این مقاله، می خواهیم در مورد تاثیرات ژنتیک بر لکنت و همچنین روش های درمانی که امروزه توصیه می شود را بیشتر بررسی کنیم. همچنین به نقش و اهمیت مرکز گفتار درمانی برای بهبود لکنت در شرق تهران اشاره خواهیم کرد. پس با ما همراه باشید.

لکنت زبان چیست؟
آیا می دانید کنت زبان چیست؟ در پاسخ باید بگوییم، لکنت زبان، اختلالی است که شامل مشکلات مکرر و قابل توجه در روانی و سلیسی گفتار میشود. افرادی که لکنت زبان دارند؛ میدانند که میخواهند چه بگویند اما در بیان آن مشکل دارند. برای مثال در رابطه بین ژنتیک و لکنت، این افراد ممکن است کلمات را چند بار تکرار کنند. ممکن است آن را طولانیتر تلفظ کنند. همین اتفاق نه تنها برای یک کلمه بلکه برای سیلابها، حروف صدادار و بی صدا ممکن است اتفاق بیافتد. همچنین ممکن است این افراد در میان گفتارشان مکث کنند؛ زیرا به مشکلی در آوا یا کلمه رسیدهاند.
لکنت زبان بین کودکان در حال یادگیری صحبت کردن امری رایج است. کودکان ممکن است هنگام صحبت کردن دچار لکنت شوند یا مهارت های زبانی آنها به مقدار کافی پیشرفت نکرده باشد تا آنچه را که میخواهند بیان کنند. بیشتر کودکان این مشکل را پشت سر میگذارند. رابطه ژنتیک و لکنت بیان می کند که در برخی از کودکان لکنت تبدیل به یک اختلال مزمن میشود که تا بزرگسالی ادامه پیدا می کند. این نوع اختلال می تواند روی اعتماد به نفس و تعاملات فرد با سایر افراد جامعه تأثیر بگذارد.
روش های درمانی لکنت زبان شامل، درمان های داروئی برای لکنت، گفتاردرمانی و درمان شناختی رفتاری می شود. اما روش تغذیه کودکان مبتلا به لکنت هم در کنار درمان های دیگر می تواند موثر باشد.
واقعیت هایی در مورد لکنت زبان
- پسرها یا دخترها؟ پسرها بیشتر از دخترها دچار لکنت می شوند. در دو سالگی نسبت آن تقریبا ۲ به ۱ است، اما در پنج سالگی این نسبت تقریبا ۴ به ۱ می شود.
- تا کی؟ تقریبا پنچ درصد از تمام کودکان یک دوره شش ماهه یا بیشتر، لکنت را طی می کنند. سه چهارم آنها با بزرگ شدن بهبود می یابند درحالی که یک درصد آنها، مشکلشان طولانی مدت می شود.
- لکنت و هوش: کودکان مبتلا به لکنت از لحاظ هوشی با دیگر کودکان تفاوتی ندارند.
- تاثیر موقعیت بر لکنت: میزان لکنت با توجه به موقعیت گفتاری و شریک ارتباطی تغییر می کند. به عنوان مثال کودک ممکن است هنگام صحبت با دوستش اصلاً لکنت نکند، درحالی که در هنگام بلند خواندن از روی متن در کلاس، بیشتر لکنت کند.
- شدت لکنت در گذر زمان: لکنت ممکن است دوره ای باشد به این معنا که می آید و می رود. فراوانی و شدت لکنت کودک ممکن است در طی هفته ها و ماه ها تغییرات چشم گیری داشته باشد.
- آگاهی از لکنت: کودکان ممکن است از لکنت خود آگاه باشند و در فعالیت های کلاسی شرکت نکنند.

نشانه هایی بیشتر برای این که آیا لکنت زبان ارثی است؟
در ادامه مقاله به جواب این سوال که آیا لکنت زبان ارثی است؟ می پردازیم.در ادامه به نشانه های همراه لکنت زبان اشاره می کنیم:
- پلک زدن مکرر و سریع
- ترمور لب ها یا چانه ها
- تیک های صورت
- تکان سرگره کردن مشت ها
ژنتیک تا چه اندازه بر لکنت زبان تاثیر می گذارد؟
این سوال برای بسیاری از والدین پیش می آید که آیا لکنت زبان ارثی است؟ تقریباً ۷۰ درصد کسانی که لکنت زبان دارند یک تاریخچه خانوادگی لکنت زبان دارند. در موارد دوقلو گزارش شده در رابطه ژنتیک و لکنت با وجود ژنتیک یکسان، ممکن است یکی از آنها لکنت زبان داشته باشد؛ اما دیگری نداشته باشد. پس امکان ابتلای ۱۰۰ درصد نیز وجود ندارد.
اگر شما فردی هستید که لکنت زبان دارد به احتمال ۷۰ درصد، فردی در خانواده شما احتمال داشتن لکنت زبان را دارد. در هر حال نوع لکنت زبان شما ممکن است متفاوت باشد. مثلاً شما حروف، کلمات یا صداهای خاصی را با لکنت بیان می کنید اما ممکن است فرد دیگر در خانواده شما از این قضیه مجزا باشد.
تفاوت ابتلای مردان و زنان به لکنت زبان
فاکتور دیگری که رابطه ژنتیک و لکنت زبان را پیچیده تر میکند؛ تفاوت بین زنان و مردان است. واقعیت این است که لکنت زبان در مردان بیشتر محتمل است. اگر رابطه ای بین افراد دارای لکنت زبان وجود دارد موارد ارثی لکنت زبان باید نسبت یک در زنان به یک و نیم در مردان باشد. در حالی که نسبت فعلی، نسبت ۱ در زنان به ۷ یا ۸ در مردان است .
دکتر راینا مطالعاتی را در مورد نقش ژنتیک در دوقلوها و فرزند خوانده ها انجام داده است. شواهد نسبتاً قوی وجود داشت که ژنتیک نقشی مهم در حداقل ۵۰ درصد آنها ایفاء میکند.
شدت لکنت زبان شامل احتمال قطعی در رابطه ژنتیک و لکنت نیست. مثلا اگر فردی در خانواده شما لکنت زبان دارد احتمال ابتلای فرد دیگر را بالا نمی برد. با وجود شواهد ژنتیکی دکتر راینا میگوید که مشکلات پزشکی افراد ترکیبی از ژنتیک و سایر عواملی مانند محیط و یادگیری هستند. همچنین پژوهشگران ژنتیک بیان می کنند که تعدادی زیادی از ژن ها درگیر لکنت زبان هستند و این مشکل فقط مربوط به یک ژن خاص نیست. برای مثال بیشتر از صد ژن مسئول ناشنوایی هستند.

علائم لکنت زبان
برای دانستن این که آیا لکنت زبان ارثی است؟ به علائم و نشانههای لکنت زبان می پردازیم:
- مشکل در شروع یک کلمه، اصطلاح یا جمله
- طولانیتر کردن یک کلمه یا صدا
- تکرار یک صدا، سیلاب یا کلمه در رابطه ژنتیک و لکنت
- مکث کوتاه برای سیلاب های مشخص یا کلمات
- مکث کوتاهی میان کلمه ( شکسته تلفظ کردن کلمات)
- اضافه کردن کلمات مانند “ام”
- افزایش تنش یا حرکت صورت یا اندام های فوقانی جهت تولید گفتار
- اضطراب هنگام صحبت کردن
- توانایی محدود در ارتباط موثر
روش های درمانی برای لکنت زبان
لکنت زبان چگونه درمان می شود؟ روش های درمانی شناخته شده که برای کودکان و بزرگسالان مفید بوده باشد، شامل موارد زیر می شوند:
گفتاردرمانی
گفتاردرمانی به افرادی که دچار این اختلال هستند آموزش می دهد تا سرعت گفتار خود را کم و متوجه لکنت خود شوند. تکنیک های تنفسی، روش های آرام سازی، آرام تر صحبت کردن و بررسی مسائلی مانند استرس، اضطراب و کمبود عزت نفس در کودکان و بزرگسالان، روش های مورد استفاده در مرکز توانبخشی و گفتاردرمانی همراه در خیابان دماوند برای بهبود این بیماران است.
رفتار درمانی شناختی (آیا لکنت زبان ارثی است؟)
این روش درمان سلامت روان که روان درمانی نامیده می شود، به فرد کمک می کند تا فرد بتواند روش تفکری که لکنت زبان را تشدید می کند، شناسایی و آن را تغییر دهد. این کار به افزایش و بهبود عزت نفس بیمار کمک می کند تا بتواند اختلال خود را درمان کند.
داروها
البته هنوز داروئی که بتواند لکنت زبان را درمان کند مورد تایید FDA قرار نگرفته است. البته ممکن است داروهایی که برای درمان مشکلات دیگری استفاده می شوند، برای لکنت زبان هم توصیه شوند. اما توصیه می کنیم قبل از مصرف هرگونه دارو برای لکنت، با پزشک و گفتاردرمانگر خود مشورت کنید.

دستگاه های پزشکی مدرن
محققان در حال بررسی دستگاه هایی هستند که در گوش قرار می گیرند یا از طریق تحریک مغز به ارتباطات کمک می کنند.
تعامل والدین یا مراقبین با فرد
تمرین ها و تکنیک هایی که به فرد برای کنار آمدن با لکنت زبان توصیه می شوند بسیار تاثیرگذار هستند. اگر این تمرین ها با تکنیک های درمانی همراه شوند نتیجه موثرتری خواهند داشت. ضمناً بهتر است با کمک گفتاردرمانگر، روش درمانی مناسب را پیدا کنید. اگر در آینده محققان به صورت کامل به این سوال که آیا لکنت زبان ارثی است؟ پاسخ دهند، بدون شک روش های درمانی موثرتر هم یافت می شوند.
نقش گفتاردرمانی در بهبود لکنت زبان
همان طور که کمی قبل تر اشاره کردیم، یکی از روش های بسیار موثر در درمان لکنت زبان، گفتاردرمانی است. در گفتاردرمانی از تکنیک های متنوعی برای آرام سازی فرد و غلبه بر استرس و اضطراب استفاده می شود. تمرین های تنفسی و راهکارهایی که گفتاردرمانگر برای شناخت لکنت زبان به فرد آموزش می دهد، موجب می شود که وی سعت گفتار خود را کم و متوجه لکنت شود.
در کلینیک گفتار درمانی کودکان و بزرگسالان در شرق تهران، با استفاده از تمرین ها و تکنیک های تخصصی که گفتاردرمانگر برای اجرای آن ها آموزش دیده است، استفاده می کنند. این روش ها از جمله صحبت کردن با سرعت آهسته، تمرین صحبت کردن با دیگران، تمرین خودآگاهی و ضبط صدا توسط گفتاردرمانگر، ویژه هر فرد تدوین می شود. برای دریافت مشاوره، رزرو وقت و استفاده از امکانات و خدمات مرکز گفتاردرمانی خیابان دماوند، از طریق وب سایت یا شماره های تماس اقدام نمایید.
نتیجه گیری
آیا لکنت زبان ارثی است؟ به طور مشخص؛ هنوز پاسخی برای این پرسش پیدا نشده است. اما مشخص است که می توان لکنت را به طور موثری مدیریت کرد. تمرین های گفتاری و استفاده از گفتاردرمانگران مجرب و البته صبر و حوصله می تواند به مرور لکنت زبان را کاهش دهد. فراموش نکنید، آسیب شناس گفتار و زبان می تواند نکات تخصصی تری را به شما ارائه کند.
سلام به مجموعه گفتار درمانی همراه
ضمن تشکر و قدر دانی از عوامل خوب کلینیک، مخصوصا جناب آقای گودز بزرگوار من چند ماه به این کلینیک برای لکنت زبان میام و واقعا تاثیر گذار بوده ممنون از زحمات شما عزیزان و تشکر میکنم از اینکه مشکل بزرگی از من حل کردید
سلام
ان شالله همیشه سلامت و موفق باشید
خوشحالیم که رضایت داشتید