کاردرمانی ذهنی از حیطه های مهم کاردرمانی در کودکان است. ممکن است کودکان به دلالیل متعددی از مشکلات ذهنی رنج ببرند. این مشکلات زندگی کودک را تحت تاثیر قرار می دهند. همچنین امکان دارد توانایی های ارتباطی و عملکرد تحصیلی و زندگی روزمره را تحت تاثیر قرار دهند.
کلینیک کاردرمانی در شرق تهران با ارزیابی کودکان؛ توانایی ها، محدودیت ها و ویژگی های هر کودک را مشخص می کند. هر کودک ممکن است به شیوه خاصی از مشکلات ذهنی رنج ببرد و حیطه خاصی از زندگی اش را تحت تاثیر قرار می دهد. طراحی برنامه درمانی مختص هر کودک به درمان مشکلات فرد می پردازد.
در این مقاله کمی بیشتر در مورد مشکلات ذهنی و مداخلات کاردرمانی صحبت می کنیم. همچنین اهمیت درمان زودهنگام کودکان و تمرینات کاربردی را هم بررسی می کنیم. پس تا پایان این مقاله همراه ما باشید.

کاردرمانی ذهنی چیست؟
در بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا به اختلالات روانی، کاردرمانی ذهنی یک رویکرد نوین است. در این درمان از فعالیت های هدفمند استفاده می شود تا توانایی های اجتماعی، عاطفی و شناختی آنان را تقویت کند. در پاسخ به این سوال که کاردرمانی ذهنی چیست؟ می توان گفت که این روش درمانی برای بهبود سلامت روانی و کاهش علائمی مرتبط با افسردگی، اضطراب و استرس بسیار کمک کننده است.
همان طور که می دانید افراد جامعه در طول فعالیت های روزمره خود با چالش هایی مانند اضطراب و استرس ناشی از فشارهای زندگی مواجه هستند که کیفیت زندگی آنان را کاهش می دهد. در اینجاست که کاردرمانی ذهنی وارد عمل می شود و تمرینات و تکنیک های مختلفی را ارائه می کند. این راهبردها به افراد کمک می کنند تا بتوانند احساسات خود را مدیریت کرده و روحیه خود را ارتقاء دهند.
بدون شک، در این روش درمانی با تمرکز بر بهبود سلامت روانی، نتایج بسیار امیدوارکننده در افزایش کیفیت زندگی افراد به دست خواهد آمد. پس کاردرمانی ذهنی به عنوان ابزاری مهم و موثر برای دستیابی به رفاه روانی و آرامش مورد استفاده قرار می گیرد.
چه افرادی نیاز به کاردرمانی ذهنی دارند؟
مشکلات ذهنی ممکن است به دلایل مختلفی در کودکان به وجود بیایند. پس کار درمانی ذهنی به افرادی که مشکلات شناختی دارند یا با اختلالات روانی دست و پنجه نرم می کنند، کمک می کند. برخی از اختلالاتی که در این روش درمانی قابل درمان هستند شامل اختلال بیش فعالی، افسردگی، PTSD، اختلالات اضطرای و اختلالات شناختی مانند زوال عقل و آلزایمر می شوند. همچنین از جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- مشکلات ژنتیکی، از جمله سندرم هایی مانند سندرم داون
- تاخیرات رشدی
- آسیب به مغز، به دلیل فلج مغزی، میکروسفالی، ماکروسفالی، تومورهای مغزی و…. .
- دلایل نا شناخته از جمله اتیسم، اختلال یادگیری
- فقر محیطی و کمبود تحریکات حسی از جمله یک سری از اختلالات حسی
- مشکلات عاطفی و شرایط سخت زندگی
همچنین مشکلاتی مانند تغییرات خلقی، اختلال در روابط، افزایش رفتارهای خطرناک و مشکلات تمرکز نیاز با کاردرمانی ذهنی به میزان قابل توجهی کنترل و بهبود می یابند. درنتیجه افرادی که این علائم را تجربه می کنند، می توانند از خدمات کلینیک توانبخشی همراه شرق تهران بهره مند شوند.
علائمی که نشان می دهد کودک نیاز به کاردرمانی دارد
عوامل متعددی ممکن است کودک را مستعد مشکلات ذهنی کنند. بسته به شدت و عمق مشکل اولیه، کودکان ممکن است علائم مختلفی داشته باشند. از جمله علائمی که کودکان ممکن است از خود نشان دهند شامل موارد زیر است:
- توانایی های ریاضی، خواندن و نوشتن پایین تر از سن خود
- مشکل در عملکرد تحصیلی
- ناتوانی در پیدا کردن دوست
- اعتماد به نفس پایین
- توجه و تمرکز پایین در حین انجام یک فعالیت
- ناتوانی در پردازش و تعدیل حسی
- مشکل در هماهنگی حرکات بدن
- ناتوانی در تفکیک و تشخیص رنگ ها
- مشکلات رفتاری
- تحمل کاری پایین
از جمله شرایطی که ممکن است کودک از این علائم رنج ببرد شامل وضعیت های زیر است:
- اختلال طیف اوتیسم
- بیش فعالی و کمبود توجه
- تاخیرات رشدی
- اختلال یادگیری
- فلج مغزی
- سندرم داون
- آسیب مغزی
- بیماری های متابولیک از جمله فنیل کتونوریا. درواقع کاردرمانی ذهنی برای طیف وسیعی از بیماریها و مشکلات ذهنی و روانی به کار میرود.

تمرینات کاربردی برای بهبود مداخلات ذهنی
کاردرمانی در کودکانی که مشکلات سلامت روان و ذهن را تجربه می کنند می تواند بسیار پیچیده و در عین حال بسیار کارآمد باشد. کاردرمانگر ابتدا کودک را در رابطه با توانایی های ذهنی بررسی می کند و توانایی ها و محدودیت های کودک را پیدا می کند. سپس برای کودک اهداف کوتاه مدت و بلند مدت طراحی می کند. در نهایت با اجرای برنامه درمانی در جهت رسیدن به اهداف خود تلاش می کند. این مداخلات ممکن است شامل زیر باشند:
- تمرینات توجه و تمرکز
- تمرینات ادراک و پردازش بینایی، تفکیک بینایی و… .
- تمرینات حافظه
- تمرینات تفکیک و تشخیص رنگ ها، اشکال هندسی
- تمریناتی برای مشکلات ریاضی، نوشتن و خواندن
- تمرینات تخلیه انرژی و خود آرام سازی
- تمرینات پردازش و یکپارچگی حسی
- تمرینات برقراری ارتباط
- تمرینات انجام فعالیت های ضروری روزمره از جمله لباس پوشیدن، غذا خوردن و…
مداخلات کاردرمانی به دنبال یک سری اهداف هستند که عملکرد کودک را به سطحی متناسب با سن و همسالان خود برساند. ممکن است این مداخلات طولانی مدت باشند و پیشرفت کودک به کندی نمایان شود، اما لازم به ذکر است که کاردرمانی ذهنی در خیابان دماوند بهترین و موثر ترین درمان برای کودک شما خواهد بود.
همچنین در روند کاردرمانی ذهنی از تکنیک های مختلفی استفاده می شود که در ادامه به مهم ترین آن ها می پردازیم:
تکنیک حسی حرکتی
اختلال هماهنگی رشدی در ۵ سال نخست زندگی ظاهر می شود و در صورت عدم درمان می تواند منجر به اختلالات یادگیری شود. تکنیک های حسی حرکتی بر تکامل رشدی و حرکتی تمرکز دارند.
تکنیک درکی حرکتی
این تکنیک ها موجب می شوند که حرکات کودک معنادار شوند. اغلب فعالیت ها و حرکات در کاردرمانی ذهنی با برنامه ریزی های ذهنی انجام می شود. این تکنیک ها برای کودکان ۵ تا ۶ ساله طراحی می شوند و بسیار کارآمد هستند.
تکنیک یکپارچگی حسی
در کاردرمانی یکپارچگی حسی، کودک در مرکز اصلی انجام دادن فعالیت ها قرار می گیرد و در طی آن تلاش می شود تا قسمت های مختلف ذهن کودک با هم هماهنگ شوند تا رفتاری هماهنگ و انطباقی شکل بگیرد.
تکنیک شناختی
این تکنیک بر فعالیت های شناختی کودک مانند حافظه، حل مسئله و توجه ، تمرکز می کند.
اهداف کاردرمانی
کاردرمانی ممکن است در عین حال چندین هدف کوتاه مدت و بلند مدت را دنبال کند. باید به این موضوع دقت شود که این هدف گذاری ها برای هر فرد متفاوت بوده و با توجه به ویژگی ها، توانایی ها و محدودیت های هر فرد نمی توان برنامه و اهداف درمانی وی را به فرد دیگری نسبت داد. از جمله اهداف مهم و نهایی کاردرمانی می توان موارد زیر را نام برد:
- رسیدن به حداکثر مشارکت اجتماعی، از اهداف کاردرمانی ذهنی
- انجام مستقل فعالیت های روزمره از جمله؛ لباس پوشیدن، غذا خوردن، توالت رفتن و… .
- رسیدن به حداکثر عملکرد تحصیلی
- افزایش اعتماد به نفس
- افزایش مهارت های بازی و پیدا کردن دوست و تعامل با همسالان
- بهبود پردازش و یکپارچگی حسی
- افزایش همکاری با والدین و معلمان

مرکز کاردرمانی ذهنی کودکان در شرق تهران
مرکز کاردرمانی ذهنی در کلینیک توانبخشی همراه شرق تهران به بهبود سلامت روانی و کیفیت زندگی افراد با اختلالاتی مانند بیش فعالی، اضطراب و افسردگی کمک می کند. در این روش که از فعالیت های هدفمند استفاده می شود، تقویت مهارت های شناختی، اجتماعی و عاطفی فرد مد نظر است. در نتیجه بر روی رسیدن به استقلال حداکثری فرد تمرکز می شود.
کلینیک کاردرمانی همراه در خیابان دماوند دارای مشاوره های رایگان است تا افراد بتوانند با نیازهای خود آشنا شوند. این امکان موجب می شود تا آن ها برنامه درمانی مناسب خود را انتخاب و دریافت کنند. در این مرکز به شناسایی راهکارهای موثر بری مدیریت مشکلات ذهنی پرداخته می شود.در صورت نیاز به مشاوره و رزرو نوبت، با متخصصین ما در حوزه گفتاردرمانی و کاردرمانی تماس بگیرید.
سخن آخر
در این مطلب به اهمیت کاردرمانی ذهنی و چگونگی تمرینات آن توسط کادرمانگر پرداختیم. به این ترتیب، متوجه شدیم در این روش درمانی به ایجاد و تقویت مهارت های ذهنی و درمان مشکلات ذهنی توجه می شود. درنتیجه، این مجموعه توانمندی ها مانند تفکر، یادگیری، تمرکز و تمثیل در رشد شناختی و مهارت های اجتماعی کودک در آینده بسیار مهم هستند.
[…] کاردرمانی ذهنی در کودکان؛ مداخلات و اهداف کاردرمانی […]