کاردرمانی پارکینسون به این بیماران کمک می کند تا کیفیت زندگی مطلوبی داشته باشند. بتوانند همچنان فعالیت های روزمره زندگی خود را ادامه دهند و حداکثر استقلال ممکن را حفظ کنند. کاردرمانگر جهت درمان پارکینسون با ارزیابی فرد مبتلا به پارکینسون و سنجش وضعیت آن، برای مداخلات درمانی برنامه ریزی می کند. این برنامه های درمانی جهت توانبخشی پارکینسون کمک می کنند تا فرد بتواند همچنان فعالیت های خود را ادامه دهد و حس بهزیستی و استقلال در فرد حفظ شود.

از مشکلات ایجاد شده در پارکینسون، مشکلات حرکتی است که به دلیل آسیب سیستم عصبی مرکزی ایجاد می شود. این مشکلات به  مرور زمان پیشرفت کرده و در انجام فعالیت های روزمره زندگی اثر می گذارد. کاردرمانی در پارکینسون در مرکز توانبخشی همراه در شرق تهران، با انجام ارزیابی و مداخلات مناسب، به بهبود فرد در این موارد کمک می کند.

کاردرمانی پارکینسون

بیماری پارکینسون چیست؟

در منطقه ای به نام جسم سیاه در عمق مغز، برخی از سلول های مغزی، دوپامین تولید می کنند. برای حرکات نرم و هماهنگ عضلات بدن نیاز به دوپامین داریم. در بیماری پارکینسون، زمانی که سلول های جسم سیاه شروع به مردن می کنند، سطح دوپامین کاهش می یابد. علائم بیماری پارکینسون زمانی آغاز می شود که سطح دوپامین 60 تا 80 درصد کاهش یافته است. مبنا و هدف کاردرمانی پارکینسون ایجاد انگیزه در بیمار، بهبود علائم و افزایش کیفیت زندگی فرد است.

  • پارکینسون (PD) یک اختلال پیشرونده سیستم عصبی است که روی حرکت فرد اثر می گذارد.
  • این بیماری درمانی ندارد و داروها فقط علائم را بهبود می دهند.
  • نشانه های این بیماری به صورت تدریجی شروع می شود و معمولاً باعث سفتی عضلات و کندی حرکت خواهند شد.
  • در سطوح اولیه بیماری ممکن است چهره فرد حالات هیجانی خود را از دست بدهد.
  • بازوها هنگام راه رفتن، حالت نوسانی خود را از دست می دهند.
  • فرد در گفتار دچار کندی می شود.
  • علائم به مرور زمان بدتر می شوند.

علائم تشخیص بیماری پارکینسون

کاردرمانی پارکینسون، به این امر توجه دارد که علائم ممکن است از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. بنابراین در مرکز کاردرمانی خیابان دماوند تهران جهت درمان پارکینسون به نیازها، خواسته و انتظارات مراجع توجه می شود. برخی از علائم این بیماری عبارتند از:

  • ترمور: لرزشی که معمولا در یک اندام مانند دست و یا انگشت شروع می شود.
  • کندی حرکتی: به مرور زمان بدتر شده و انجام روتین های زندگی را برای فرد سخت می کند. گام های فرد کوتاه می شوند و بلند شدن از روی صندلی دشوار خواهد شد.
  • سفتی عضلات: دردناک است و دامنه حرکتی فرد را کاهش می دهد.
  • اختلال در پوسچر و تعادل: حالت بدن فرد خمیده شده و تعادل دچار اختلال می شود. کاردرمانی در پارکینسون، به بهبود علائم کمک می کند.
  • از دست دادن حرکات غیر ارادی: ممکن است حرکات غیر ارادی در فرد کاهش یابد از جمله: پلک زدن، خندیدن و حرکات بازوها هنگام راه رفتن.
  • تغییرات گفتاری: ممکن است فرد خیلی نرم یا سریع صحبت کند.
  • تغییرات نوشتاری: ممکن است نوشتن برای فرد سخت شده و کلمات کوچکتر نوشته شوند.

کاردرمانی پارکینسون

چرا پارکینسون میگیریم؟

تا به امروز، علت دقیق بیماری پارکینسون ناشناخته مانده است. برخی از دانشمندان علل ژنتیکی و محیطی را برای بروز این بیماری موثر می دانند. همچنین آن ها معتقد هستند پروتئین هایی غیر عادی به نام اجسام لویی (Lewy Bodies) در مغز افراد مبتلا به این بیماری یافت می شود که البته درباره نقش اجسام لویی در ایجاد این بیماری تحقیقات هنوز ادامه دارد.

کاردرمانی چه کمکی به بیماری پارکینسون می کند؟

در حقیقیت، روش های درمانی که برای بیماری پارکینسون در نظر گرفته می شود، به دو دسته کلی دارویی و غیر دارویی تقسیم می شوند. درمان های دارویی یا درمان های غیر دارویی برای کنترل علائم و بهبود کیفیت زندگی و البته مدیریت این بیماری مفید هستند. لوودوپا، دارویی است که برای درمان پارکینسون تجویز می شو و می تواند سطح دوپامین در مغز را افزایش دهد. با مصرف این دارو، لرزش و کندی حرکت در بیمار کاهش می یابد. از طرف دیگر آگونیست های دوپامیم و مهارکننده های MAO-B هم می توانند عملکرد دوپامین در مغز را تقویت کنند. داروها می توانند کاهش علائم و پیشرفت بیماری را کنترل کنند، اما در هر حال عوارض جانبی مختلفی هم برای بیمار در پی دارند.

درمان های غیر دارویی هم شامل کاردرمانی، گفتار درمانی و فیزیوتراپی می شود که به تعادل، بهبود مهارت های گفتاری و تقویت عضلات بیمار کمک می کنند. در مرکز کاردرمانی رسالت برای بیماران پارکینسون، کاردرمانگر تمرینات ورزشی منظم و هدفمند را طراحی می کند که به افزایش قدرت و انعاطف پذیری عضلات و بهبود تعادل بیمار کمک می کنند. همچنین گفتار درمانی برای پارکینسون، می تواند مشکلات بلع و گفتاری در این بیماران را بهبود ببخشد که برای حفظ ارتباط بهتر با دیگران اهمیت دارد.

تمرینات لازم جهت بهبود پارکینسون

کاردرمانگر در مرکز کاردرمانی شرق تهران جهت درمان پارکینسون با ارائه ارزیابی ها، مداخلات و حمایت ها به فرد کمک می کند تا در این موارد بهبود یابد:

 حرکت در کاردرمانی پارکینسون

به مرور حرکت در این افراد دچار مشکل می شود. همزمان راه رفتن و صحبت کردن باعث برهم خوردن تعادلشان می شود. کاردرمانی در پارکینسون با تمرکز بر راه رفتن، خودداری از صحبت های غیر ضروری هنگام راه رفتن، توقف حرکت برای صحبت های ضروری و استفاده از تکیه گاه هنگام راه رفتن و ایستادن به این افراد کمک می کند. کاردرمانگر به فرد کمک می‌ کند که مسیر را بدون برهم خوردن تعادل برای بهینه ‌سازی ثبات عوض کند. همچنین بررسی می‌ شود که وسیله کمکی راه رفتن و تعدیل سازی خانه لازم است یا خیر.

کاردرمانی پارکینسون

 جلوگیری از افتادن در کاردرمانی پارکینسون

برای این کار به افراد مبتلا به پارکینسون آموزش داده می‌ شود تا نهایت توجه را هنگام راه رفتن داشته باشند. توانبخشی در پارکینسون بررسی می کند که آیا فرد نیاز دارد از تجهیزات مورد نیاز هنگام حمل اشیاء استفاده کنند یا خیر.

 جابجایی‌های نشستن به ایستادن و کاردرمانی پارکینسون

جابجایی از صندلی، توالت و پهلو به پهلو ممکن است این افراد را دچار سختی کند. کاردرمانگرها در مرکز کاردرمانی خیابان دماوند تهران جهت درمان پارکینسون استراتژی‌های مناسبی مانند؛ توصیه های کلامی، تجهیزات پیشنهادی و سایر موارد لازم را ارائه می دهند تا به جابجایی کمک کرده و از جابجایی‌های اضافی بیمار پرهیز شود. برخی از این تجهیزات عبارتند از:

  • صندلی هایی با ارتفاع قابل تغییر
  • بالا و پایین برنده های جای دست
  • دوش‌های قابل دسترسی در حمام

 جابجایی در تخت در کاردرمانی پارکینسون

با آموزش روش‌های جابجایی در تخت مانند چرخش در تخت، تعدیل وضعیت و خارج شدن از تخت به فرد کمک می شود.

 وضعیت قرارگیری بدن و نشستن در کاردرمانی پارکینسون

کاردرمانگر ها آگاهی فرد را در مورد وضعیت صحیح بدن هنگام نشستن را افزایش می‌دهند و عادات فرد را در مورد وضعیت بدنی ارزیابی می‌کنند.

 خوردن و نوشیدن و نقش کاردرمانی پارکینسون

کاردرمانگر در مرکز کاردرمانی خیابان دماوند تهران جهت انجام مداخلات توانبخشی در پارکینسون می تواند با ارائه وضعیت بدنی مناسب برای نشستن و ارائه راهکار جهت کاهش حواس پرتی کمتر هنگام خوردن و نوشیدن به فرد کمک کند و ارزیابی می کند که آیا فرد به تجهیزات تطابقی جهت غذا خوردن و کاهش مشکل نیاز دارد یا خیر.

 مراقبت شخصی در کاردرمانی پارکینسون

درمانگر در مرکز کاردرمانی شرق تهران جهت درمان پارکینسون به این افراد کمک می کنند که چگونه عادات مراقبت از خود را انجام دهند و در عین حال خطر افتادن را کاهش دهند.

 مهارت های داخل خانه و کاردرمانی پارکینسون

آماده سازی غذا، خانه داری و خرید ممکن است تحت تاثیر بیماری پارکینسون قرار گیرد چون فرد به مرور تعادل و هماهنگی اش را از دست می‌دهد و توانایی انجام چند فعالیت همزمان را نخواهد داشت. ممکن است تجهیزات تطابقی مانند باز کننده های درب شیشه ها، لاتکس های غیر لغزنده و شیرهای اهرمی به فرد کمک کنند. ارزیابی های بیشتر برای کارهای خانه داری مانند اتو کردن و سایر کارها توسط متخصصین کاردرمانی پارکینسون در مرکز کاردرمانی خیابان دماوند تهران ممکن است لازم باشد.

 مدیریت خستگی در کاردرمانی پارکینسون

افراد مبتلا به پارکینسون زود خسته می شوند چون ایستادن زیاد و استراتژی های نادرست حرکتی باعث این خستگی زودرس در این افراد می‌شود کاردرمانگرها عادات روزمره و وظایف ضروری‌تر را بررسی می‌کنند و بر اساس انرژی و اولویت دوباره آنها را برای فرد سازماندهی و اولویت بندی می کنند و به فرد کمک می کنند تا برنامه ریزی صحیح جهت دوره های استراحت و خواب مناسب داشته باشند.

بهبود دست خط افراد در درکاردرمانی پارکینسون

ممکن است بیماران مبتلا به پارکینسون دست خط شان تغییر کند و حروف را کوچکتر بنویسند و به گوشه های صفحه برای نوشتن بروند. کاردرمانی با ارائه وضعیت صحیح هنگام نوشتن، استفاده از سر نخ های شنوایی و بینایی و نور کافی به بهبود دست خط آنها کمک می‌کند.

کاردرمانی پارکینسون

مرکز کاردرمانی پارکینسون در شرق تهران

کاردرمانی شرق تهران با حفظ نقش های نرمال فرد در زندگی، فعالیت های روزمره زندگی و عادت اجتماعی به فرد کمک می‌کند تا روابط پویایی داشته باشد. همچنین افراد مبتلا به پارکینسون را حمایت می‌کند تا کار و شغل خود را همچنان ادامه دهند و بین فرد و محیط کار ارتباط برقرار می‌کند تا با تعدیل سازی محیط کار، به ادامه شغل فرد کمک کند. همچنین  کاردرمانی پارکینسون به فرد کمک می‌کند تا روابط اجتماعی، اوقات فراغت و رانندگی را به نحو احسن انجام دهد. رانندگی افراد مبتلا به پارکینسون باید با مدارک مناسب، بیمه ماشین و سایر شرایط خاص انجام شود.

سخن آخر

در این مطلب به بیماری پارکینسون، علل و روش های درمانی درمانی آن پرداختیم. بدون شک، کاردرمانی یکی از بهترین راهکارها برای حفظ کیفیت، استقلال و بهبود زندگی این افراد تلقی می شود. گرچه هنوز رازهای بسیار این بیماری گشوده نشده است، اما تحقیقات نشان می دهد که کاردرمانی مداوم می تواند برای کاهش علائم این بیماری بسیار مفید باشد. پس تا زمان به نتیجه رسیدن تحقیقات برای علل بروز این بیماری، در صورت مشاهده هر یک از علائم این بیماری، حتماً به پزشک متخصص و کلینیک کاردرمانی همراه در شرق تهران مراجعه نمایید تا بررسی های جامع و کامل به عمل آید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *