کاردرمانی سندروم داون نقش کلیدی برای کمک به این کودکان ایفاء می کند.کودکان مبتلا به سندروم داون، به حمایت بیشتری نیاز دارند تا مراحل رشدی را طی کنند. همچنین این کودکان نیاز دارند با امکانات، برنامه درسی و شبکه های اجتماعی تطابق پیدا کنند. بدون شک، مداخلات کاردرمانی بستگی به این دارد که کدام موارد نقش پررنگ تری در مشکلات کودک دارند. این مشکلات و موارد توسط کاردرمانگر، ارزیابی و مشخص می شوند.
کلینیک کاردرمانی شرق تهران به این کودکان و خانواده هایشان کمک می کند تا به بالاترین سطح استقلال ممکن برسند و کیفیت زندگی شان را ارتقاء دهند. برای این که در مورد سندرم داون و تمرینات کاربردی برای این کودکان بیشتر بدانیم، با ما تا پایان این مقاله همراه بمانید.

سندروم داون چیست؟
سوالی که در ابتدا مطرح می شود این است که سندروم داون چیست؟ سندروم داون یک ناهنجاری کروموزومی است که منجر به اختلالات یادگیری و مشکلات جسمانی می شود که البته شدت آن از هر فرد به فرد دیگر متفاوت است. این کودکان اکثراً تن عضلانی پایین و ضعف عضلانی دارند که در انجام نقش هایشان در خانه و مدرسه اختلال ایجاد می کند.
همچنین کودکان مبتلا به سندرم داون در مراقبت از خود دچار مشکل می شوند و استقلال آنها در زندگی روزمزه کاهش می یاید. با توجه به متفاوت بودن شدت ناتوانی ها در افراد، کاردرمانی سندروم داون در افراد مختلف متفاوت است.
یادآوری می کنیم که سندروم داون به علت وجود یک کروموزوم اضافی مربوط یه کروموزوم ۲۱ ایجاد می شود. فرد به جای ۴۶ کروموزوم در هر سلول، ۴۷ کروموزوم دارد و به همین دلیل به این بیماری، تریزومی ۲۱ نیز می گویند. مشخصات کودکان مبتلا به سندروم داون شامل موارد زیر می شوند:
- صورت گرد
- گردن کوتاه
- پل بینی صاف
- بینی کوچک
- گوش کوچک
- چشمان برآمده و رو به جلو
سندرم داون از چند ماهگی قابل تشخیص است
همان طور که ذکر کردیم، سندروم داون اختلالی ژنتیکی است و زمانی رخ می دهد که تقسیم سلولی غیر طبیعی منجر به ماده ژنتیکی اضافی از کوروموزوم ۲۱ شود. درواقع، سندروم داون عارضه ای است که در بدو تولد وجود داشته و بر رشد فیزیکی و ذهنی کودکان تاثیر می گذارد.
چه مشکلاتی با کاردرمانی سندروم داون حل می شوند؟
سندرم داون معمولاً مشکلات زیر را به دنبال دارد که نیازمند کاردرمانی سندرم داون هستند:
- کاهش تن عضلانی
- انعطاف پذیری بالا
- ضعف عضلانی
- گرفتن ضعیف اشیا
- دست خط خام
- مشکلات هماهنگی
- تاخیر در رشد مهارت های حرکتی درشت و ظریف
با توجه به تحقیقاتی که تا امروز انجام شده است، سندروم داون قابل درمان نیست. به معنای دیگر، هیچ دارو یا درمانی وجود ندارد که بتواند کروموزوم اضافی را از بین ببرد. با این حال ،مداخله زودهنگام و آموزش در زمینه های گفتار و بازی می تواند به این کودکان کمک کند تا در زندگی و مهارت های روزمره زندگی مستقلی داشته باشند.
برنامه هایی که برای رفع تاخیرهای رشدی احتمالی در کودکان مبتلا به سندرم داون طراحی می شوند به همراه برنامه هایی منظم از ورزش و تراپی به کمک این کودکان می آیند. هدف از این برنامه ها تقویت رشد نوزادان و کودکان نوپا و همچنین کمک به خانواده ها برای درک بهتر نیازهای فرزندشان است. از رایج ترین مداخلات زودهنگام برای این کودکان، فیزیوتراپی، گفتاردرمانی سندروم داون و کاردرمانی سندروم داون در کلینیک توانبخشی همراه در شرق تهران است.

تمرینات کاردرمانی کودکان مبتلا به سندروم داون
در مرکز توانبخشی و کاردرمانی خیابان دماوند برای کمک به رفع مشکلات حرکتی در کودکان مبتلا به سندروم داون، انواع مختلفی از فعالیت های حرکتی ظریف و درشت ارائه می گردد. در ادامه به برخی از این تمرینات که مرتبط با مهارت های حرکتی درشت هستند اشاره می کنیم:
- راه رفتن بر روی بالانس بیم بدون کمک یا با کمک
- پریدن بر روی ترامپولین
- بالا رفتن از نردبان برای هماهنگی چشم و دست، دست و پا
- گرفتن یک شیء از دست مقابل در حین نشستن بر روی بولستر سوئینگ (وسیله ای تاب مانند در کاردرمانی سندروم داون)
- فعالیت هایی مرتبط با تخته تعادل مانند دست زدن به بالا و پایین، جلو و عقب تخته
- گرفتن و پرتاب کردن توپ هم زمان با حفظ تعادل بر روی تخته
- راه رفتن با چرخ دستی برای بهبود قدرت اندام فوقانی
همچنین برخی از فعالیت های مرتبط با مهارت های حرکتی ظریف در کاردرمانی سندروم داون عبارتند از:
- استفاده از پِگ بورد برای تقویت مهارت های حرکتی ظریف
- استفاده از تراباند
- شن های جادویی
- نوارهای الاستیک
- برش کاغذ، چسباندن
- استفاده از انبر برای ایجاد مهارت های کار با قیچی
- فعالیت های درمانی
مرکز کاردرمانی کودکان شرق تهران
در مرکز کاردرمانی سندروم داون در شرق تهران به این حیطه ها پرداخته می شود. هدف از این تمرینات، بهبود کیفیت زندگی و استقلال کودک مبتلا به سندرم داون است.
توانایی مراقبت از خود
این حیطه شامل لباس پوشیدن، غذا خوردن، بهداشت شخصی، حمام و توالت رفتن و… می شود. این موارد می توانند چالشی برای استقلال کودک مبتلا به سندروم داون باشند. درمانگر در مرکز کاردرمانی سندروم داون می تواند با تمرکز بر این موارد و پیدا کردن جزء به جزء مشکلات کودک، به استقلال بیشتر کودک کمک کند.
مهارت های حرکتی درشت
کاردرمانانی که سابقه کار در زمینه اختلالات حرکتی درشت دارند؛ به محض دیدن کودک مبتلا به سندروم داون می توانند وجود آن را تشخیص دهند. کاردرمانی سندرم داون با تمرکز بر مسائلی چون راه رفتن، تعادل، دویدن و… به بهبود این مهارت کمک می کند.
مهارت های حرکتی ظریف
این مهارت شامل حرکات کوچک انگشتان و دست ها می شود که به فرد اجازه نوشتن، نقاشی کردن، دستکاری دکمه، بستن و باز کردن زیپ، بند کفش و… را می دهد. این حیطه از مشکلات رایج کودکان مبتلا به سندروم داون است؛ زیرا به خاطر مشکلات عصبی_رشدی بیشتر احتمال دارد در این حیطه دچار اختلال شوند. آنها همچنین انگشتان کوچک تری دارند که تسلط بر مهارتهای حرکتی ظریف را برایشان دشوارتر می کند.

یکپارچگی حسی
کودکان مبتلا به سندروم داون معمولاً در دریافت یکپارچه اطلاعات محیطی مشکل دارند و نمی توانند پاسخ مناسبی به محرک های حسی بدهند. کاردرمانی سندروم داون به این کودکان کمک می کند تا پاسخ مناسب و یکپارچه ای به محرک ها بدهند.
توجه و تمرکز
اگر کودک مبتلا به سندروم داون تمرکز بر روی فعالیت یا کاری به صورت طولانی مدت برایش سخت باشد پس احتمالاً حضور او در یک محیط کلاسی نیز چالش برانگیز خواهد بود. معمولاً حفظ توجه و تمرکز برای طولانی مدت برای آنها دشوار خواهد بود. کاردرمانی سندروم داون با توجه به این حیطه، به بهبود این حیطه در کودک کمک شایانی می کند.
کاردرمانگران کلینیک کاردرمانی کودکان شرق تهران، با تقسیم کردن یک فعالیت به بخش های کوچک تر، به یادگیری بهتر این کودکان کمک می کنند. همچنین با کمک ها و توصیه های مناسب و تطابقات مناسب به این کودکان کمک شایانی می کنند. مثلاً تجویز صندلی مناسب برای پوزیشن دهی مناسب بدن فرد در مدرسه یکی از کارهای کاردرمانگران است که به سلامت جسمانی آنها کمک شایانی می کند.
کاردرمانی کودکان سندروم داون شامل همکاری نزدیک کاردرمانگران و والدین یا مراقبان این کودکان است تا درمانگران بتوانند تکنیک ها و استراتژی های مناسب را به والدین یا مراقبان آموزش دهند. اگر کودک شما با تشخیص سندروم داون نیاز به خدمات کاردرمانی در کلینیک کاردرمانی خیایان دماوند دارد، به سادگی می توانید از طریق شماره های تلفن برای دریافت مشاوره یا تعیین وقت اقدام نمایید.

نتیجه گیری
کودکانی که به سندروم داون مبتلا هستند، به دلیل تاخیر در رشذ و نقص مهارت های حرکتی قادر به انجام فعالیت های روزه زندگی به طور مستقل نیستند. با آن که هیچ درمانی برای این کودکان وجود ندارد، کاردرمانی سندروم داون به کاهش علائم و تقویت مهارت های حرکتی درشت و ظریف در این کودکان بسیار موثر عمل می کند.
کاردرمانگران باتجربه و آموزش دیده مرکز توانبخشی همراه شرق تهران، در ارائه خدمات تخصصی برای این کودکان آماده هستند. بهبود کیفیت زندگی و کسب استقلال این کودکان، با تمرینات منظم و تحت نظارت کارشناسان آموزش دیده این مرکز، قابل دسترس است.
[…] دندی واکر همانند سندرم ترنز، سندروم داون یا ایکس شکننده اختلالات ژنتیکی هستند که در آزمایش های […]
[…] از اختلالات عصبی مانند فلج مغزی یا حتی سندروم داون می توانند روند طبیعی راه رفتن کودک را به تاخیر […]