آرتروز چیست؟ بیماری Osteoarthritis موجب می شود که فرد مبتلا عمدتاً به این دلیل که از حرکات درد آور اجتناب کند، مفاصل سفتی داشته باشد. اما با حرکت ندادن مفاصل آرتروزی، سفتی و درد فقط بدتر می شود. بنابراین، افراد مبتلا به آرتریت اغلب از کاردرمانی سود می برند. جلسات کاردرمانی می تواند به فرد کمک کند با درد و اختلال کمتری مطابق برنامه روزانه خود زندگی کند. کاردرمانگر در مرکز کاردرمانی شرق تهران جهت درمان آرتروز می تواند به فرد آموزش دهد که چگونه با سفتی مفاصل خود مبارزه کند؛ بدون این که آسیب بیشتری ببیند. کاردرمانی همچنین برای انواع آسیب ها، مانند زمین خوردن، بعد از جراحی و تعویض مفصل هم مفید خواهد بود. کاردرمانی می تواند به شما آموزش دهد که چگونه فشار مفاصل خود را در طول فعالیت های روزانه کاهش دهید.

آرتروز چیست؟

آرتریت یا آرتروز به معنی التهاب مفاصل است. التهاب به طور کلی شامل علائم قرمزی، گرما، تورم و درد است. بسیاری از بیماری های مختلف می توانند منجر به التهاب مفاصل شوند. بنابراین آرتروز چیست؟ آرتروز (Arthrose) یک اصطلاح عمومی است که بیش از صد بیماری مختلف در مفاصل بدن شما را توصیف می کند. در آرتروز هر مفصلی می تواند آسیب ببیند؛ از جمله مفاصل کمر، گردن، زانو، لگن، شانه ها و انگشتان دست. از آنجا که این بیماری مفاصل را درگیر می کند، اکثر آرتروزها با دردهای مزمن و طولانی مدت همراه هستند. لذا با گذشت زمان، ممکن است حتی باعث افزایش آسیب به مفاصل دیگر یا بافت های نرم بدن شوند.

لازم است بدانید، برخی از اشکال آرتریت از جمله آرتریت لایم با دارو قابل درمان است؛ اما هیچ درمان قطعی با واحدی برای اکثر آرتریت ها وجود ندارد. گزینه های درمانی قادر هستند به مدیریت درد کمک کنند یا علائم را کنترل و موجب کند شدن پیشرفت بیماری شوند. حتی ممکن است تغییر شکل مفصل و آسیب به آن را کند و کاهش دهند، اما آرتریت درمان قطعی ندارد.

آرتروز چیست؟

انواع آرتروزها

استئوآرتریت گه شایع ترین بیماری مفصلی است، کل مفصل که شامل استخوان، رباط ها، غضروف و ماهیچه ها می شود را درگیر می کند. اگرچه این مورد به عنوان ساییدگی و پارگی توصیف می شود، اما فراموش نکنید که این توصیف دقیق نیست. امروزه این طور تصور می شود که آرتروز، نتیجه تلاش مضاعف مفصل برای ترمیم خود است. در ادامه به انواع بیشتری از این بیماری اشاره می کنیم:

۱. روماتیسم مفصلی

شکل التهابی شایع آرتریت یا آرتریت روماتوئید، یک بیماری خود ایمنی است که درد و تورم مفاصل ایجاد می کند. در بیماری خودایمنی، سیستم ایمنی بدن، به بافت های سالم حمله می کند. در این بیماری، سیستم ایمنی پوشش داخلی مفاصل را هدف قرار می دهد و باعث التهاب و آسیب در مفاصل می شود.

۲. AS اسپوندیلیت آنکیلوزان

این بیماری، وضعیتی است که به طور عمده ستون فقرات را تحت تاثیر قرار می دهد. علائم این بیماری بین ۱۵ تا ۴۵ سالگی شروع می شود. AS، مفاصل گردن، پشت و لگن را ملتهب کرده و سفتی و درد ایجاد می کند. همچنین باسن، شانه ها، چشم ها، پوست، روده، ریه و سایر نواحی بدن را هم درگیر می کند.

۳. (nr-axSpA) اسپوندیلو آرتریت محوری غیر رادیوگرافی

این بیماری خودایمنی منجر به آرتریت در ستون فقرات و لگن می شود. سیستم ایمنی بدن طوری طراحی شده است که بتواند با عفونت ها مبارزه کند اما در افراد مبتلا به nr-axSpA، سیستم ایمنی در ستون فقرات و لگن التهاب ایجاد می کند.

۴. زانو درد قدامی

این زانو درد در جلوی زانو در اطراف کشکک درد ایجاد می کند. این بیماری در نوجوانی بیشتر شایع است و در دختران بیشتر از پسران دیده می شود.

۵. آرتریت پسوریاتیک

آرتریت پسوریاتیک وضعیتی است که باعث التهاب مفاصل می شود. این عارضه در ناحیه مفاصل، درد، سفتی و تورم ایجاد می کند. معمولاً افرادی که به بیماری پوستی پسوریازیس مبتلا هستند، تحت تاثیر آرتریت پسوریاتیک قرار می گیرند. انواع دیگر آرتروز چیست؟ در ادامه به آن ها هم پرداخته ایم.

۶. نقرس

این بیماری شایع و دردناک ،مفاصل را تحت تاثیر قرار می دهد. کریستال های کوچکی که در داخل و اطراف مفصل تشکیل می شوند، التهاب، درد و تورم ایجاد می کنند. ممکن اسا حمله نقرس ناگهانی و یک شبه اتفاق بیافتد. مفصل، قرمز و متورم و دردناک شده و معمولا ًهم مفصل انگشت شست پا در این بیماری درگیر می شود.

۷. فیبرومیالژیا

فیبرومیالژیا به گروهی رایج از علائم که با درد عمومی و سفتی عضلانی و همچنین با خستگی مفرط همراه است، شناخته می شود. این علائم ممکن است از خیلی ضعیف تا شدید متغیر باشند و حتی ممکن است تا سال ها هم ادامه داشته باشند. احتمال دارد این دردها در زمان های مختلف بیایند و بروند. با توصیه های صحیح، بیماران می آموزند که درد و خستگی را مدیریت کنند.

آرتروز چیست؟

۸. استئومیلیت چند کانونی مزمن عود کننده

CRMO، بیماری است که بر استخوان ها تاثیر می گذارد. در این بیماران علاوه بر التهاب کنترل نشده می تواند منجر به آسیب های جدی شود. در این بیماری، التهاب استخوان را هدف قرار داده و در سراسر بدن هم می تواند روی دهد.

۹. اسکلرودرمی موضعی کودکان

این بیماری التهابی، پوست را تحت تاثیر قرار می دهد. در این بیماری، التهاب های کنترل نشده به سفت شدن و تغییر رنگ پوست می انجامد.

۱۰. لوپوس

لوپوس اریتماتوز سیستمیک هم یکی دیگر از بیماری های خودایمنی است. در لوپوس ، سیستم ایمنی بدن؛ بافت های سالم را هدف گرفته و به آن ها حمله می کند.

۱۱. آرتریت واکنشی

این آرتریت، وضعیتی است که باعث درد، تورم و التهاب مفاصل می شود. معمولاً پس از عفونت و در نواحی تناسلی یا روده ایجاد می شود.

۱۲. سندروم شوگرن

در این بیماری خود ایمنی،سیتم ایمنی بدن به بافت های سالم حمله می کند.

۱۳. اسپوندیلو آرتریت

نام دیگری برای انواع آرتروز است که معمولاً ستون فقرات را درگیر می کند. روش های تشخیص آرتروز چیست؟ در ادامه به آن پرداخته ایم.

روش های تشخیص آرتروز

تشخیص آرتروز چیست؟ برای تشخیص، پزشک احتمال دارد معاینه ای کلی از ستون فقرات، مفاصل، پوست و چشم ها انجام دهد. حتی ممکن است برای شناسایی نشانگرهای التهابی، آزمایش خون را هم پیشنهاد دهد. اگر مشکوک به نقرس یا عفونت باشد، ممکن است پزشک به کشیدن مقداری از مفصل با سوزن به منظور تجزیه و تحلیل محتویات مواد، اقدام کند. علاوه بر این ها، آزمایش های دیگری را هم توصیه می کند:

رادیوگرافی

در رادیوپرافی، پزشک تغییر شکل ها، ارزیابی میزان غضروف در انتهای استخوان ها و شرایط زمینه ای در استحوان ها که منجر به آرتروز می شوند را شناسایی می کند.

سی تی اسکن

برای شناسایی و ارزیابی مفاصلی که در عمق بدن قرار دارند و به ویژه در ستون فقرات و لگن، سی تی اسکن توصیه می شود.

MRI

در ام آر آی از یک میدان مغناطیسی قدرتمند برای ارزیابی غضروف ها، رباط ها و پوشش اخلی مفاصل استفاده می کنند. برای کشف ناهنجاری ها در اجزای بافت نرم مفاصل، MRI گزینه ای عالی است.

سونوگرافی اسکلتی عضلانی

در سونوگرافی از امواج صوتی با فرکانس بالا استفاده می شود. این تصاویر دقیق از مفاصل و بافت های نرم اطراف، به ویژه آن هایی که در نزدیکی سطح پوست هستند، به شناسایی بیماری کمک می کنند.

راه های درمانی آرتروز

تا اینجا با توجه به مطالبی که ارائه شد، متوجه شدیم که آرتروز چیست؟ انواع آن کدام است و راه های شناسایی آرتروز کدامند. در ادامه به راه های درمانی آرتریت اشاره می کنیم:

داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs)، دارورهای ضد درد، کورتیکواستروءیدها، داروهای ضد روماتیسمی اصلاح کننده بیماری (DMARDs) و سایر داروها می توانند در کاهش و مدیریت علائم و درد بیمار کمک کننده باشند. فراموش نکنید، بدون تجویز پزشک از خوردن داروها جدا ًخودداری کنید. از طرف دیگر جراحی و درمان های خانگی و تغییر سبک زندگی و تغذیه می تواند در کاهش علائم و روند بهبود تاثیر گذار باشد.

ورزش منظم، غذاهای سالم، کرایوتراپی، گرما درمانی یا آب درمانی (مخصوصاً برای سفتی) یا ماساژ را هم در برنامه خود بگنجانید. یوگا، مدیتیشن و خوردن اسیدهای چرب به کاهش برخی از علائم کمک می کند. از طرف دیگر، با مراجعه به کلینیک های توانبخشی از جمله کلینیک توانبخشی همراه در شرق تهران، از خدمات و تجهیزات مرکز کاردرمانی بهره مند شوید. کاردرمانگران مرکز کاردرمانی خیابان دماوند با تکنیک ها و آموزش های حرفه ای، برنامه هایی دقیق و ویژه هر فرد را رائه می دهند.

آرتروز چیست؟

تاثیر کاردرمانی بر آرتروز

اهداف توانبخشی کاردرمانی آرتروز چیست؟ هدف کاردرمانگر در مرکز کاردرمانی، جهت درمان آرتروز این است که فرد را به نقطه ای برگرداند که بتواند بدون وجود مشکلات، فعالیت های طبیعی خود را انجام دهد. متخصصان کار درمانی می توانند به شما نشان دهند که چگونه محیط خانه و حتی محل کار خود را تغییر دهید تا حرکت هایی که ممکن است باعث تشدید آرتریت شوند، کاهش یابند. آن ها هم چنین ممکن است آتل هایی برای دست یا مچ و … تجویز کنند. به علاوه وسایل کمکی را برای کمک به کارهایی مانند رانندگی، حمام، لباس پوشیدن، خانه داری و برخی فعالیت های کاری توصیه می کنند.

در مداخلات توانبخشی برای درمان آرتروز، حفظ دامنه حرکتی خوب برای داشتن توانایی انجام فعالیت های روزانه کلید اصلی درمان است. بنابراین، افزایش دامنه حرکتی یک مفصل آرتروزی تمرکز اصلی کاردرمانی آرتروز است. ایجاد قدرت در عضلات درگیر مفصل نیز بسیار مهم است، زیرا ماهیچه های قوی تر می توانند مفصل ضعیف شده را تثبیت کنند. متخصصان کاردرمانی خیابان دماوند تهران در روند درمان آرتروز، تمریناتی را برای حفظ قدرت و استفاده از مفاصل به مراجع ارائه می کنند. آن ها می توانند بهترین راه برای حرکت از یک موقعیت به موقعیت دیگر را نشان دهند. همچنین می توانند نحوه استفاده از وسایل کمکی مانند عصا، واکر و … را در صورت لزوم به شما آموزش دهند.

توانبخشی می تواند مستقیماً به هرگونه ناراحتی که در مفاصل خود به خاطر آرتروز احساس می کنید کمک کند. سایر روش های درمانی مثل شیوه های الکتریکی نیز ممکن است به مدیریت درد شما کمک کند. پس جهت مشاوره و یا رزرو نوبت، با ما تماس بگیرید.

مزایای کاردرمانی آرتروز چیست؟

در صورتی که به آرتروز دچار شدید، شرکت در برنامه های توانبخشی جهت درمان آرتروز مزایای زیادی خواهد داشت، از جمله :

  • در مورد نوع آرتروز خود آموزش می بینید تا بتوانید به درستی از درد و شرایط آرتروز خود آگاه شوید.
  • توصیه های مراقبتی در مورد پاها و دست ها را دریافت می کنید تا از موقعیت های خطرناک برای مفاصل آسیب دیده با خبر باشید.
  • بهترین روش های درمانی را برای تسکین ناراحتی، درد و بهبود عملکرد از طریق تکنیک های مختلف فیزیکی و اصلاح فعالیت ها خواهید آموخت.

نتیجه گیری

اگر شما هم می خواهید بدانید آرتروز چیست؟ این مقاله منبعی خوب برای دریافت پاسخ است. توجه داشته باشید که تغییرات کوچکی که در سبک زندگی خود می دهید، به پیشگیری از آرتریت کمک می کند. همچنین خوب است، در صورت مشاهده هرگونه علائمی به متخصص مربوط مراجعه کنید. تشخیص زودهنگام و به موقع در کاهش روند بیماری و مسیر بهبودی بسیار موثر است.

۱ دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *