سندروم آسپرگر نوعی اختلال عصبی رشدی است که ممکن است در کودکان دیده شود. این اختلال هم اکنون جزو اختلالات طیف اتیسم طبقه بندی می شود. همچنین این اختلال حیطه های مختلف زندگی فرد را تحت تاثیر قرار خواهد داد. این اختلال به صورت نقص در برقراری روابط اجتماعی، الگوهای مکرر و محدود و همچنین علایق و فعالیت ها قابل شناسایی است. امروزه متخصصان زیادی به دنبال درمان سندرم آسپرگر هستند.
مراکز توانبخشی به بهینه سازی حداکثری شرایط این افراد کمک ویژه ای می کنند. در این مقاله به علائم و روش های درمانی این سندروم می پردازیم. همچنین شما را با مرکز توانبخشی همراه در شرق تهران و خدمات آن در زمینه کاردرمانی اوتیسم و سندرم آسپرگر و گفتار درمانی این بیماران بیشتر آشنا می کنیم. پس با ما همراه باشید.

سندروم آسپرگر چیست؟
آسپرگر یک اختلال عصبی -رشدی است که با مشکلات قابل توجهی در تعامل اجتماعی و ارتباطات غیرکلامی، همراه با الگوهای محدود و تکراری رفتار و علایق مشخص می شود. نشانگان آسپرگر که پیش تر به عنوان یک اختلال مجزا طبقه می شد، امروزه در طبقه اختلالات طیف اتیسم قرار می گیرد.
هوش این افراد به اندازه دیگر افراد جامعه است اما مشکلات آنها در زمینه مهارت های اجتماعی مشهود است. این اختلال باعث عملکرد متفاوت مغز شده و به دنبال آن اختلال در مهارت های ارتباطی و حرکتی به وجود می آید. اگر در جهت درمان سندروم آسپرگر تلاشی صورت نگیرد فرد مبتلا در بزرگسالی دچار بحران های شدیدی خواهد شد. هر چند بزرگسالان مبتلا به این اختلال نیز می توانند در جهت بهبود وضعیت خود اقدام کنند.
در حالی که علت دقیق بیماری آسپرگر مشخص نیست. بسیاری از کارشناسان معتقدند که این اختلال احتمالاً توسط عوامل مختلفی ایجاد شده است. ترکیبی از مسائل ژنتیکی، عصبی و محیطی ممکن است با هم دخیل باشند تا این سندرم ایجاد شود.
همچنین صدمات مغزی و کاهش عملکرد مغز در اثر ضایعات عضوی، قرار گرفتن در معرض سموم محیطی مانند مواد شیمیایی یا ویروس ها به عنوان علل دیگر این بیماری مطرح شده اند. همچنین پسران بیشتر از دختران به آسپرگر مبتلا می شوند.
علائم سندروم آسپرگر
سندرم آسپرگر از دوران کودکی خود را نشان می دهد. برای درمان آسپرگر تشخیص نشانه های آن اهمیت دارد. در ادامه علائم و ویژگی های آسپرگر بیان شده اند.
آسیب کیفی در تعاملات اجتماعی در سندروم آسپرگر
- تخریب قابل ملاحظه در استفاده از رفتارهای غیرکلامی متعدد مثل نگاه رو در رو، حالات چهره و ژست های بدنی
- فقدان یا مشکل در تعامل اجتماعی یا عاطفی
- فقدان تلاش برای مشارکت دادن دیگران در شادی، علایق و موفقیت های خود
- ناتوانی در گسترش روابط مناسب با همتایان
- بی توجهی به نشانه های اجتماعی از جمله زبان بدن و تشخیص عواطف از روی صورت مخاطب
الگوهای محدود رفتار، علاقه و فعالیت ها در سندروم آسپرگر
- اصرار و میل به یکسان بودن و یکنواختی و وابستگی غیر قابل انعطاف به آداب یا تشریفات غیر کاربردی
- اشتغال دائم مخصوصاً با قسمت هایی از اشیا مانند چرخ های یک ماشین اسباب بازی
- عادات حرکتی کلیشهای و تکراری خاص از قبیل تکان خوردن یا دست زدن
- مشغولیت زیاد با الگوهای کلیشهای و محدود علایق
- تاکید زیاد روی مطالب و موضوعات مورد علاقه خود

عملکرد اجتماعی در سندروم آسپرگر
- کودکان دارای سندرم آسپرگر به علت واکنش های نامناسب یا شکست در تفسیر تعاملات اجتماعی، افرادی رسمی و خشک در مقابل احساسات دیگران هستند و برخلاف کودکان اتیستیک، علاقه زیادی به برقراری ارتباط دارند ولی به علت کمبود مهارت ناموفق هستند.
- افراد مبتلا به سندرم آسپرگر معمولاً مهارت های زبانی خوبی دارند، اما هنوز نمی توانند انتظارات دیگران را در مکالمات درک کنند، ممکن است آنچه را که طرف مقابل به تازگی گفته است را تکرار کنند که به آن اکولیلیا می گویند.( یا در مورد علایق خود زیاد صحبت کنند)
- افراد مبتلا به سندروم آسپرگر ممکن است به زمان بیشتری برای پردازش اطلاعات نیاز داشته باشند و اغلب درک زبان واضح و مستقیم برای آنها آسان تر است تا درک عبارت های انتزاعی.
روش های درمانی موجود برای آسپرگر
تاکنوه هیچ روش درمانی برای سندرم آسپرگر وجود ندارد. اگرچه درمان های مختلفی هستند که می توانند علائم را کاهش دهند. این درمان ها بر اساس علائم خاص کودک برنامه ریزی می شوند و شامل درمان های زیر هستند:
دارو درمانی در سندروم آسپرگر
داروها برای رفتارهای مشکل ساز کودک که به دلیل آسپرگر رخ می دهند مفید هستند.
آموزش مهارت های اجتماعی
در جلسات گروهی یا انفرادی، درمانگران به کودکان می آموزند که چطور با دیگران تعامل داشته باشند.در این جلسات کودکان یاد می گیرند که خواسته های خود را به روش مناسب تری بیان کنند.
گفتاردرمانی سندروم آسپرگر
این روش هم به بهبود مهارت های ارتباطی کودک کمک می کند. مثلاً بیمار یاد می گیرد که چطور در هنکام صحبت کردن به جای یک لحن ثابت، از لحن های متفاوت یا الگویی معمولی استفاده کند. این درمان کمک می کند تا مکالمه دو طرفه حفظ شده و نشانه های اجتماعی مانند حرکات دست و تماس چشمی درک شود. در کلینیک گفتار درمانی شرق تهران، شاهد استفاده از متدهای مختلف برای ارتقای مهارت های ارتباطی کودکان و بزرگسالان مبتلا به این سندروم هستید.
CBT (درمان شناختی رفتاری)
در این روش به تغییر الگوهای تفکر کمک می شود. به این ترتیب، فرد مبتلا به آسپرگر می تواند احساسات و رفتارهای تکراری را کنترل کند. این روش کمک می کند تا بیمار بر مسائلی مانند خشم ها، طغیان ها و وسواس های فکری فائق آید.
تحلیل رفتارهای کاربردی در سندروم آسپرگر
این تکنیک مهارت های اجتماعی و ارتباطی مثبت را تقویت کرده و رفتاری که موثر نیست را استفاده نمی کند. در این روش درمانگر از تقویت مثبت یا تمجید برای تشویق نتایج استفاده می کند.
آموزش والدین
در برنامه های درمانی برای کودکان سندروم آسپرگر برای خانواده ها هم برنامه های آموزشی تدوین می شود. با این کار، والدین یا مراقبین هم با چالش های زندگی با فرد مبتلا به این سندرم به خوبی آشنا می شوند.
کاردرمانی (OT) سندروم آسپرگر
کاردرمانی سندروم آسپرگردر مرکز کاردرمانی شرق تهران به بهبود مهارت های حرکتی ظریف و هماهنگی کمک می کند. کاردرمانی به این کودکان کمک می کند تا ب مسائل حسی هم کنار بیایند.
از دیگر روش های درمانی هم می توان به طب سوزنی، ملاتونین برای اختلالات خواب، موسیقی و هنر درمانی و همچنین ماساژ درمانی اشاره نمود.

نقش گفتاردرمانی بر سندروم آسپرگر
قبلاً اشاره کردیم که سندرم آسپرگر قابل درمان نیست. تشخیص و مداخله زودهنگام می تواند به کودک در ایجاد ارتباطات اجتماعی، دستیابی به توانایی های بالقوه و داشتن یک زندگی مولد کمک کند.
گفتاردرمانی آسپرگر در شرق تهران، یک مداخله کلیدی برای افراد مبتلا به نشانگان آسپرگر است تا به مشکلات ارتباطی خود کمک کنند. از آنجا که گفتاردرمانی به منظور بهبود ارتباط است، گفتاردرمانگران نقش اساسی در ارزیابی و مدیریت نشانگان آسپرگر ایفاء می کنند.
مشکلاتی که افراد مبتلا به نشانگان آسپرگر (سندرم آسپرگر) تجربه می کنند معمولاً مربوط به نحوه صحبت و تلفظ کلمات نیست، بلکه نحوه درک آنها از معنای صحبت دیگران و همچنین نحوه واکنش آنها به آن است.
گفتاردرمانی آسپرگر در شرق تهران به کودک، خانواده و سایر افرادی که از او مراقبت می کنند، با پشتیبانی و مشاوره مناسب کمک می کند تا به کودک کمک کنند تا در خانه و محیط های اجتماعی و آموزشی با بالاترین توان خود ارتباط برقرار کرده و عملکرد خوبی را داشته باشد.
گفتاردرمانی آسپرگر در شرق تهران جهت درمان سندرم آسپرگر به موارد زیر می پردازد:
- تقویت درک و مهارت های اجتماعی
- مهارت توجه و گوش دادن
- توسعه مهارت های بازی
- افزایش انگیزه آنها برای برقراری ارتباط
- درک زبان
- درک بیان
- استفاده از ارتباطات رسا و موثر
بهبود این موارد طی درمان سندرم آسپرگر می تواند باعث افزایش اعتماد به نفس و عزت نفس، افزایش فرصت های اجتماعی وبهبود کیفیت زندگی این کودکان بشود. این مداخلات بر عهده گفتاردرمانی آسپرگر در شرق تهران می باشد.
نقاط قوت کودکان سندروم آسپرگر
- توانایی بالا در توجه و تمرکز به جزئیات و پشتکار قابل ملاحظه ای دارند.
- توانایی کار مستقل را دارند.
- بسیار خوب سخن می گویند و از دامنه لغات بسیار بالایی برخوردارند.
- در تشخیص و شناخت الگوهایی که ممکن است توسط دیگران نادیده گرفته شوند استعداد دارند.
نتیجه گیری
در این مقاله به سندروم آسپرگر و علائم این بیماری پرداختیم. همچنین در خصوص روش های درمانی این سندروم توضیحاتی داده شد. گرچه این بیماری هنوز درمان مشخصی ندارد؛ اما با جلسات منظم و مداوم کاردرمانی و گفتاردرمانی می توان به نتیج درخور توجهی رسید. کلینیک توانبخشی همراه در شرق تهران با کادری مجرب در تلاش است تا زندگی باکیفیت و مستقل را به این کودکان هدیه دهد.
[…] آسپرگر و اوتیسم بیشتر نزدیک شویم، لازم است بدانیم سندروم آسپرگر چیست؟ امروزه سندروم آسپرگر به نوعی اختلال طیف اوتیسم گفته می […]