دررفتگی مادرزادی لگن نوزاد با توجه به زمان تشخیص این ناهنجاری انجام می گیرد. مداخلات کاردرمانی و درمان برای دررفتگی مفصل ران ممکن است آن طور که تصور می شود ساده نباشد. در کلینیک های توانبخشی، در مورد چگونگی توسعه یک برنامه درمانی صحبت می شود. همچنین، یک راهنمای بسیار گسترده و کلی در مورد کاردرمانی دررفتگی لگن نوزاد در مراحل مختلف رشد نوزاد ارائه داده می شود.
درمان، بستگی به سن کودک و میزان جابجایی مفصل ران دارد. هنگامی که دررفتگی مفصل ران در زمان تولد رخ می دهد، رباط ها کشیده می شوند و حفره استخوان کم عمق است. هدف از درمان این است که لگن را در حفره نگه دارند تا رباط ها به حالت عادی خود برگردند. تا زمان لازم برای رشد حفره و استخوان به شکل مناسب خود فراهم شود. در این مطلب به علائم این بیماری و اهمیت تشخیص به موقع و آغاز درمان در مرکز کاردرمانی شرق تهران می پردازیم.
دررفتگی مادرزادی لگن یعنی چه؟
دررفتگی مادرزادی لگن نوزاد (Congenital hip dislocation) زمانی اتفاق می افید که استخوان های مفصل ران به درستی بر روی هم قرار نگرفته باشند. این موجب ناپایداری و در رفتگی وضعیت لگن می شود. اگر این بیماری در کمتر از ۶ ماهگی نوزاد، تشخیص و درمان شود، نوزاد هیچ گونه عوارضی در بزرگسالی تجربه نخواهد کرد. البته کودکان و بزرگسالان هم ممکن است دچار بیماری دررفتگی لگن شوند که شیوع کمتری دارد.
از طرف دیگر، دیسپلازی تکاملی لگن یا دررفتگی مادرزادی نوزاد، بیماری است که مفصل ران به طور کامل شکل نگرفته است یا به درستی در حفره استخوان لگن قرار نگرفته است.این بیماری در دختران بیشتر از پسران شایع است و می تواند در هر دو لگن یا یک لگن رخ دهد. اگر حفره مفصل ران فکم عمق باشد یا سر استخوان ران شکلی غیرمعمولی داشته باشد، می تواند بیماری دررفتگی مادرزادی لگن نوزاد را موجب شود. علت این بیماری می تواند به عوامل محیطی، ژنتیکی یا هورمونی وابسته باشد که در ادامه به علائم و تشخیص آن می پردازیم.

علائم و تشخیص دررفتگی نوزادان
به طور کلی، تشخیص بیماری در مراحل اولیه رشد نوزادان با ویزیت پزشک متخصص امکان پذیر است. با این حال، شایع ترین علائم در نوزادان عبارتند از:
- بالا و پایین بودن یک پا نسبت به پای دیگر
- پوست چین خورده و خشک در اطراف ران و باسن
- تحرک کمتر در یک پای نوزاد
از طرف دیگر، اگر کودک توانایی راه رفتن داشته باشد، این علائم شاید در او قابل مشاهده است:
- طول پاهای کودک متفاوت است.
- احتمال دارد کودک به دشواری حرکت می کند و در هنگام راه رفتن در مقایسه با هم سن و سالان خود مشکل دارد.
- احتمال دارد کودک تمایل داشته باشد پاهایش را به طور مداوم در وضعیت خاصی نگه دارد.
تمامیی علائم ذکر شده نسبی هستند و حتی ممکن است کودکی دررفتگی مادرزادی لگن نوزاد داشته باشد، اما هیچ نشانه های هم نداشته باشد.
تشخیص دررفتگی مادرزادی لگن نوزاد
در اکثر نوزادان زیر ۶ ماه، دررفتگی مادرزادی لگن نوزاد قابل درمان است. ممکن است پزشک بالافاصله پس از تولید نوزاد، این بیماری را تشخیص دهد. بدیهی است، تشخیص و درمان زودهنگام بیماری اهمیت زیادی دارد، چراکه هرچه تشخیص زودتر انجام شود، مراحل درمان راحت تر انجام خواهد شد. بهترین نتایج هم زمانی رخ می دهند که کودک در مراحل اولیه رشد مورد بررسی و درمان قرار بگیرد.
درهر حال، با تشخیص پزشک، ممکن است برای بیمار بریس پاولیک هارنس تجویز شود. این وسیله به شکل کمربند است و کمک می کند تا هم زمان با رشد بدن نوزاد، مفصل لگن ها به صورت طبیعی خود برگردند. بریس اما برای نوزادان بزرگ تر از ۶ ماه به خوبی پاسخگو نیست و به همین دلیل پزشک احتمال دارد استخوان ها در موقعیت مناسب قرار دهد. سپس با گچ گرفتن، پاها را برای چندین ماه ثابت نگه دارد.
کاردرمانی برای دررفتگی مادرزادی لگن، بسیار تاثیرگذار است و از دیگر روش های رایج درمانی برای این بیماری است. همچنین اگر تشخیص به موقع نباشد یا سایر درمان ها موثر نباشند، ناگزیر شاید پزشک، جراحی را توصیه کند.
انواع رده های سنی کودکان و درمان های رایج برای آن ها
- نوزادان تازه متولد شده: جلیقه palvik رایج ترین نوع درمان است.
- نوزادان یک تا شش ماهه: جلیقه palvik رایج ترین نوع درمان است. بنابراین درمان مشابه درمان نوزادان تازه متولد شده در این گروه سنی است. هنگامی که لگن کمی ناپایدار است یا وقتی می تواند به راحتی به سوکت بازگردد، می توان از بریس ابداکشن ثابت استفاده کرد. با توجه به موارد گفته شده درمان دررفتگی مادرزادی لگن با حساسیت بیشتری انجام خواهد شد.
- نوزادان شش تا هجده ماهه: گچ گیری و جراحی از نوع بسته که استخوان را به جای اولیه اش قرار می دهند.
- کودکان هجده ماه تا ۶ساله: جراحی

وظیفه کاردرمانگر برای دررفتگی لگن نوزادان
اکثر نوزادان و کودکان پس از درمان دررفتگی مفصل لگن و ران به نوعی از کاردرمانی نیاز دارند. تا به آن ها در دستیابی به مراحل مهم مربوط به رشد سنی مانند چرخش، سینه خیز رفتن و ایستادن کمک کند. تمرینات کاردرمانی قدرت و انعطاف پذیری ماهیچه هایی را که هنگام استفاده از گچ، جلیقه یا جراحی ضعیف و سفت شده اند، افزایش می دهد. بنابراین در درمان دررفتگی مادرزادی لگن نوزاد، وظیفه کادرمانگر در کاردرمانی پس از مراقبت های پزشکی واجب خواهد بود.
درمان دررفتگی مفصل لگن نوزاد بستگی به سن کودک دارد. هدف از درمان قرار دادن مفصل ران در موقعیت مناسب است. کاردرمانی در دررفتگی مادرزادی لگن، همچنین با کودکانی که راه می روند، یا به تازگی راه رفتن را یاد گرفته اند کار می کنند؛ تا اطمینان حاصل شود که آن ها راه رفتن مناسب خود را در طول بهبودی از جراحی و جلیقه حفظ می کنند. کاردرمانی سرپایی برای بزرگسالانی که به جهت دررفتگی لگن جراحی می کنند نیز توصیه می شود. در صورت نیاز، درمانگران ما در کلینیک کاردرمانی و توانبخشی همراه خیابان دماوند، می توانند وسایل کمکی مانند واکر، عصا و … را به همراه دستورالعمل نحوه استفاده از آن ها ارائه دهند.
سایر وظایف کاردرمانگر
متخصصان کاردرمانی خیابان دماوند تهران در درمان دررفتگی مادرزادی لگن در خیابان دماوند تهران نکاتی را در اختیار شما قرار می دهند. این نکات نحوه حمام کردن، برداشتن نوزاد و تعویض پوشک او را در حالی که تحت درمان غیر جراحی یا بهبودی بعد جراحی قرار دارد به شما یاد می دهد. کاردرمانگران در کلینیک کاردرمانی خیابان دماوند تهران هنگامی که کودک از ۶ ماهگی کوچک تر است، از بریس مخصوصی به نام جلیقه Pavlik استفاده می کنند. این جلیقه باسن نوزاد را در موقعیت صحیح نگه می دارد. با گذشت زمان، مفصل شروع به تشکیل طبیعی می کند.
اگر فرزند شما برای دررفتگی رشد مفصل لگن نیاز به جراحی دارد، ممکن است به مراقبت از متخصصان مختلف نیاز داشته باشد. متخصصین و کاردرمانگران در کلینیک کاردرمانی درمان دررفتگی مادرزادی لگن نوزاد در زمینه مراقبت های پس و هنگام جراحی هم اقدامات مناسبی را انجام خواهند داد.

مرکز کاردرمانی شرق تهران
زمانی که به موقع متوجه مشکل فرزندتان شوید و کودک در سنین پایین قرار داشته باشد، کاردرمانگر به خوبی می تواند در زوند بهبود کمک کند. او می تواند از روش های درمانی مانند ماساژ دادن و تقویت و تحریک عضلات استفاده کند. همچنین با انجام حرکات کششی به کودک کمک می کند تا آسان تر راه برود و انعطاف پذیری بیشتری هم به دست بیاورد. حتی ورزش کردن هم به بهبود فرزند شما کمک می کند.
کلیه روش های ذکر شده، نیاز به نیروهای متخصص و کارآزموده و مجرب دارد. کلینیک توانبخشی همراه در شرق تهران، یکی از مراکزی است که از کادر درمان ماهر، محیطی آرام و دستگاه های بسیار پیشرفته مورد نیاز برخوردار است. کلیه شهروندان ساکن در شرق تهران که نیاز به خدمات کاردرمانی، گفتاردرمانی یا درمان های روان شناختی دارند، امکان استفاده از خدمات این مرکز را در بهترین موقعیت مکانی دارند. برای درمان دررفتگی مادرزادی لگن نوزاد، اختلالات تاخیر حرکتی، کج گردنی نوزاد و سایر بیماری های نیازمند به کاردرمانی، می توانید از کاردرمانگران متخصص و حرفه ای در این مرکز کمک بگیرید.
سخن پایانی
گرچه دررفتگی مادرزادی لگن نوزاد امری شایع است، اما هنوز علت دقیق این اتفاق امر به طور دقیق مشخص نیست. ممکن است مسائل مختلف در دوران بارداری یا علل وراثتی در این امر دخیل باشند. اما گذشته از علل، مهم ترین موضوع نحوه درمان است. دررفتگی لگن بایستی به موقع و زودهنگام تشخیص داده شود. به این ترتیب، کودک در سنین پایین از طریق کاردرمانی درمان خواهد شد. در همین راستا، کمک گرفتن از مرکز توانبخشی همراه و کاردرمانگران ماهر این مجموعه، بهترین گزینه خواهد بود.
[…] درمان دررفتگی مادرزادی لگن در شرق تهران […]