کاردرمانی سکته مغزی از حیطه های مهم مداخلات درمانی در بزرگسالان است. سکته مغزی یک وضعیت شایع است که ممکن است افراد زیادی را درگیر کند. این بیماری ممکن است عوارض بسیاری داشته باشد و فرد را با محدودیت های فراوانی در زندگی اش رو به رو سازد. افرادی که دچار این عارضه می شوند بخشی از توانایی هایشان را از دست داده و به کلینیک های توانبخشی مراجعه می کنند.

کلینیک توانبخشی همراه در شرق تهران، بهترین خدمات کار درمانی در سکته مغزی را در محیطی استاندارد و با کادری مجرب و حرفه ارائه می دهد. این مقاله به شناخت انواع سکته مغزی و تمرینات موثر کاردرمانی برای این بیماران می پردازد. پس تا پایان همراه ما بمانید.

کاردرمانی سکته مغزی

سکته مغزی چیست؟

سکته مغزی (stroke) موقعیتی بسیار خطرناک است که به احتمال زیاد جان بیمار را به خطر می اندازد. این مشکل در زمانی رخ می دهد که قسمتی از مغز نتواند جریان خون به اندازه کافی دریافت کند. به عبارت دیگر، سکته مغزی به معنای انسداد شریان یا پارگی رگ خونی در مغز و خونریزی آن است.

زمانی که خون رسانی به مغز به درستی صورت نگیرد، سلول ها در اثر کمبود اکسیژن پس از چند دقیقه می میرند. به این ترتیب، در صورت نرسیدن اکسیژن کافی بافت مغز و سلول های آن، آسیب شدیدی می بینند. به همین روی، تمامی اعضای داخلی بدن که توسط ناحیه آسیب دیده مغز کنترل می شدند، فعالیت های طبیعی خود را از دست می دهند.

توجه داشته باشید که این عارضه، یک مورد پزشکی اورژانسی است و پس از مشاهده علائم اولیه لازم است فرد به سرعت به بیمارستان منتقل شود. درحقیقت، ساعت های اولیه پس از این رویداد، برای بیمار و ادامه زندگی او اهیت بسیار فوق العاده ای دارد.

انواع سکته مغزی

مواردی که فرد را مستعد سکته مغزی می کنند، فراوانند اما خود این وضعیت به دو شکل رخ می دهد.

1- سکته مغزی ایسکمیک

این رویدارد به دلیل کاهش یا قطع جریان خون به بافت مغز رخ می دهد. این وضعیت که فرد را نیازمند مداخلات کاردرمانی سکته مغزی می کند، ممکن است به دلیل تغذیه، بی تحرکی، ایجاد لخته و… رخ دهد.

2- سکته مغزی هموراژیک

این وضعیت به دلیل پارگی شریان های مغزی و خون ریزی مغزی رخ می دهد. پارگی یا انسداد شریان های مغزی مانع از رسیدن خون و اکسیژن به بخش های مختلف مغز می شوند. بدون اکسیژن سلول ها و بافت های مغزی آسیب دیده و شروع به مردن می کنند.

­علائم سکته مغزی

علامت ها در سکته مغزی در بخش هایی از بدن  که تحت فرمان بافت آسیب دیده قرار دارند، ظاهر می شوند. توجه داشته باشید که پس از تشخیص و کمک های پزشکی اولیه برای بیمار مبتلا به سکته مغزی، درمان در مرکز کار درمانی برای بیماران سکته مغزی نقش ویژه ای در بهبود و استقلال این بیماران بازی می کند. برخی از این نشانه ها عبارتند از:

  • ناتوانی در راه رفتن، نشستن و موارد دیگر به دلیل فلجی که معمولاً در یک سمت بدن رخ می دهد. به این اختلال همی پلژی گفته می شود.
  • بی حسی و ضعف در بازو، صورت، پا به ویژه در یک سمت بدن
  • مشکلات گفتاری و ناتوانی در صحبت کردن
  • گیجی
  • ضعف و یا فلجی عضلات یک سمت صورت و در نتیجه اختلال در بلع و جویدن
  • اختلال در تعادل، هماهنگی و برنامه ریزی حرکتی
  • مشکلات شناختی
  • مشکلات درکی
کاردرمانی سکته مغزی

تاثیر کاردرمانی بر فعالیت بیماران سکته مغزی

مداخلات کاردرمانی برای بیماران سکته مغزی بسیار گسترده هستند و تمام جنبه های زندگی فرد را شامل می شوند. از جمله این مداخلات می توان موارد زیر را نام برد:

  • ارزیابی مراجع بر اساس عوامل فردی، اجتماعی و محیطی جهت مشخص شدن میزان ضعف ها، محدودیت ها و توانایی ها
  • تمرکز روی بازگشت به فعالیت های روزمره با حداکثر استقلال ممکن ضمن توجه به توانایی های جسمی و ذهنی فرد
  • استفاده از تکنیک های کاربردی در فازهای مختلف بیماری جهت استقلال در راه رفتن، نشستن، دستکاری اشیاء و… .
  • توصیه هایی جهت انجام اصلاحات و تطابقات محیطی در منزل و محل کار صورت امکان. این اصلاحات به استقلال هرچه بیشتر افراد کمک می کنند.
  • ارزیابی میزان توانایی های فرد جهت بازگشت به فعالیت هایش از جمله رانندگی، کار کردن و… همچنین آماده سازی این افراد برای انجام ین فعالیت ها
  • ارائه آموزش هایی به خود فرد، خانواده وی و مراقبان برای کمک به روند توانبخشی و سرعت بخشیدن به روند بهبودی
  • کاردرمانی سکته مغزی برای ارائه رهنمود های حمایتی و توانبخشی حرفه ای جهت بازگشت به کار یا پیدا کردن کار جدید.

کاردرمانی روی کدام اختلال بیماران سکته مغزی تاثیر می گذارد؟

بیماران سکته مغزی، اغلب توانایی های حسی و حرکتی خود را از دست می دهند. این بیماران ممکن است حتی در ارتباطات و بلع دچار مشکلاتی شوند. بنابراین گفتاردرمانی در سکته مغزی از جمله مهم ترین اقدامات توانبخشی در کنار کاردرمانی سکته مغزی برای این بیماران محسوب می شود. زیرا افراد دچار این ضایعه غالباً دچار درجات مختلفی از آسیب مغزی می شوند.

بنابراین برای رسیدن استقلال فردی و کسب مجدد توانایی های خود نیاز به مداخلات توانبخشی دارند. توانبخشی بیماران سکته مغزی درمانی گروه است و با همکاری متخصصین روانپزشکی، کاردرمانی، فیزیوتراپی و گفتاردرمانی انجام می شود.

گفتاردرمانی در تمام مراحل بهبودی بیماران سکته مغزی نقش موثری ایفاء می کند. این بیماران ممکن است به طور جدی دچار نقایص ارتباطی و مشکلات بلع باشند. بنابراین دریافت مداخلات گفتاردرمانی در بازگشت فرد به زندگی عادی بسیار تعیین کننده است. متخصصین گفتاردرمانی شرق تهران با انجام بررسی های چند جانبه، بهترین برنامه درمانی را برای بیماران سکته مغزی در نظر می گیرند

کاردرمانی سکته مغزی

تمرینات لازم برای بیماران سکته مغزی

در اینجا به چند تمرین ساده اما کاربردی برای توانبخشی سکته مغزی اشاره می کنیم. کاردرمانگر ممکن است ایت برنامه ها را در برنامه ورزشی خانگی بیمار بگنجاند:

1- یک صندلی یا میز محکم پیدا کنید و از آن برای نگه داشتن خود استفاده کنید. از لبه میز یا صندلی بگیرید و خود را روی انگشتان پا بالا بکشید. زانو صاف و بالاتنه هم کشیده باشد. به آرامی پایین آمده و این حرکت را در 3 تا 10 تایی تکرار کنید.

2- با استفاده از خط مستقیم نواری به جلو راه بروید. در حین راه رفتن، پاشنه پای خود را مستقیم در مقابل پنجه پای دیگر قرار بدهید. تا انتهای نوار ادامه داده و سپس بچرخید و به سمت نقطه شروع حرکت کنید. این کار را 10 قدم برای هر پا انجام دهید.

تمرینات دست در کاردرمانی سکته مغزی

3- با استفاده از یک توپ ورزشی وزن دار، به آرامی از دستی به دست دیگر در حالی که آن را دور بدن خود می چرخانید، عبور دهید. با چرخش دست ها در جهت عقربه های ساعت شروع کنید و سپس خلاف جهت عقربه های ساعت این تمرین را در حالت ایستاده در 3 ست 10 تایی تکرار کنید.

4- کف دست را روی میز قرار دهید و مچ خود را بچرخانید تا انگشتان به سمت بدن شما باشند. آرنج ها را صاف نگه دارید و بدن خود را به آرامی به سمت عقب حرکت دهید. تا جایی این کار را انجام دهید که کشش را در قسمت داخلی بازو احساس کنید. اگر نیاز بود به میز تکیه دهید.

کاردرمانی سکته مغزی

تمرینات پا در کاردرمانی سکته مغزی

5- وزن خود را رو یک طرف بدن بیاندازید و به سطحی ثابت تکیه دهید. صاف و کشیده بایستید. پای دیگر را از پهلو باز کنید. از تعادل خود برای حفظ این وضعیت به مدت 10 ثانیه استفاده کنید. سپس به آرامی پای خود را پایین بیاورید. تا زمانی که قدرت دارید این حرکت را چند بار تکرار کرده و سپس پاها را عوض کنید.

6- بار دیگر به یک سطح ثابت تکیه دهید و کمر خود را صاف و کشیده نگه دارید. وزن خود را به یک پا منتقل کنید و پای دیگر را جلوی خود به سمت بالا بیاورید. سپس زانو را خم کرده و 10 ثانیه در این حالت بمانید. به آرامی پای خود را پایین آورده و این حرکت را با پای دیگر انجام دهید.

7- صاف و کشیده بایستید و وزن خود را به یک پا منتقل کنید. تا جایی که می توانید پای دیگر را به پشت بکشید. در صورت امکان 10 ثانیه نگه داشته و آن را به آرامی پایین بیاورید. این حرکت را تکرار و پاها را عوض کنید.

کاردرمانی سکته مغزی

مرکز کاردرمانی سکته مغزی شرق تهران

بدون تردید، سکته مغزی می تواند تمامی ابعاد زندگی بیماران را تحت تاثیر خود قرار بدهد و ناتوانی های بسیاری در افراد ایجاد کند. در این شرایط است که کاردرمانی سکته مغزی بسیار کمک کننده خواهد بود. چون که با مداخلات مختلف به بیماران کمک می کند تا ناتوانی های حرکتی یا حسی آسیب دیده بهبود یابند.

کاردرمانی در شرق تهران برای بیماری های نورولوژیکی مخصوصاً سکته مغزی، پس از ارزیابی، اهداف کوتاه مدت و بلند مدتی را برای هر فرد تعیین می کند. اما به صورت کلی کاردرمانی اهداف زیر را دنبال می کند:

  • رسیدن به حداکثر استقلال در فعالیت های روزمره زندگی از جمله لباس پوشیدن، غذا خوردن، توالت رفتن و…. .
  • بهبود مهارت های حرکتی درشت از جمله، توانایی نشستن، راه رفتن و جا به جایی به صورت مستقل یا با حداقل کمک
  • کاردرمانی سکته مغزی برای بهبود مهارت های حرکتی ظریف دست ها و توانایی دست کاری، گرفتن، رها کردن و حرکات انگشتان به صورت حرفه ای
  • بازگشت به کار و رسیدن به حداکثر تعامل اجتماعی
  • بهبود تعادل، هماهنگی و برنامه ریزی حرکتی
  • بهبود مهارت های شناختی و درکی

کلینیک توانبخشی همراه در شرق تهران که یک مرکز جامع و قابل اعتماد است، با استفاده از درمانگران مجرب، خدمات حرفه ای و تخصصی را ارائه می دهد. پس برای دریافت اطلاعات کاردرمانی تخصصی برای بیمار سکته مغزی، با کلینیک تماس بگیرید و کارشناسان ما اطلاعات لازم را در مورد روند درمان در اختیار شما قرار می دهند.

نتیجه گیری

در این مقاله به سکته مغزی و دلایل آن پرداختیم. گفتیم که بیماری سکته مغزی ممکن است در صحبت کردن یا درک زبان دچار مشکلاتی باشد. همچنین ضعف و بی حسی در صورت، بازوها یا پاها و از دست دادن تعادل و سرگیجه از مشکلاتی است که بیمار سکته مغزی با آن ها مواجه است. برای درمان و بهبود علائم، این بیماران به تمرینات کاردرمانی سکته مغزی نیازمند هستند. توجه داشته باشید که اقدام به موقع می تواند در بهبود و روند استقلال بیمار نقش حیاتی داشته باشد.

1 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *