گفتاردرمانی پارکینسون چه کمکی به بهبود گفتار ئ بلع می کند؟ این بیماری بسته به شدت آن می تواند زندگی فرد، خانواده و اطرافیان را تحت تاثیر قرار داده و دچار چالش های جدی کند. بیماران مبتلا به پارکینسون با مشکلات گفتاری، مشکلات بلع (دیسفاژی) و صدای آرام مواجه هستند. گفتاردرمانگران، در برقراری ارتباط، استفاده از ظرفیت گفتار، بلع آسانتر و حتی کاهش آبریزش دهان ناشی از این بیماری به طور تخصصی به بیمار کمک می کنند.
فراموش نکنید مشکلات بلع می تواند زندگی فرد را به خطر بیاندازد. از طرفی مشکلات گفتار و زبان هم ارتباط فرد با اطرافیان را دچار اختلال می کند. به این ترتیب با توجه به موارد ذکر شده، در این مطلب به مشکلات بیماران مبتلا به پارکینسون و روش های درمانی و همچنین به اهمیت گفتار درمانی برای این بیماران می پردازیم. پس تا پایان مطلب ما را همراهی کنید.
چرا بیماران پارکینسون به گفتاردرمانی نیاز دارند؟
اغلب بیماران پارکینسون به دلیل اختلالات عصبی که در نواحی مختلف مغز روی می دهد، دچار مشکلات گفتاری می شوند. بیشتر این بیماران کاهش صدا، کندی یا تند شدن گفتار، مشکلاتی در تلفظ و روانی کلام و همچنین یکنواختی در زیر و بمی صدا را تجربه می کنند. گفتاردرمانی پارکینسون برای کلیه این وضعیت ها بسیار ضرورت دارد.
می دانید که پارکینسون توانایی عضلات کنترل کننده صدا و گفتار را کاهش می دهد. بنابراین بیمار ممکن است نتواند تنفس و گفتار خود را هماهنگ کند یا وضوح صدایش کاهش می یابد. از طرف دیگر این بیماران بر روی حرکات لب، زبان و فک خود نیز کنترل کمتری داشته و در تلفظ صحیح کلمات با مشکل روبرو می شوند. همه این مشکلات می تواند بر روی ارتباطات روزمره و درک مخاطبان تاثیرات منفی بگذارد و در نهایت، انزوای اجتماعی و کاهش اعتماد به نفس را برای بیمار به همراه دارد.
جلسات گفتاردرمانی برای پارکینسون بر چند جنبه مهم تمرکز و توجه دارد:
- افزایش شدت و بلندی صدا
- تمرینات تنفسی
- بهبود وضوح گفتار و تقویت زیر و بمی صدا
- تنظیم سرعت گفتار و تقسیم بندی جملات
فراموش نکنید که مشکلات بیماران پراکینسون در بلع هم مورد توجه درمانگر است از جمله:
- دیسفاژی (مشکلاتی در تغذیه و بلع)
- کنترل بزاق
- اختلالات شناختی
- کمبودهای ارتباطی
در مجموع در گفتار درمانی این بیماران بر روی بهبود توانایی های ارتباطی، ارتقای کیفیت زندگی و افزایش اعتماد به نفس تمرکز شده و از انزوای اجتماعی بیمار جلوگیری می کنند. آن ها یاد می گیرند که در چالش های ارتباطی، خیلی بهتر عمل کنند.
تأثیر پارکینسون بر تکلم و صدا
یک بار دیگر یادآوری می کنیم که بیماری پارکینسون بر روی توانایی های گفتاری (تکلم و صدا) و بلع تاثیر قابل توجهی می گذارد. حتی در تحقیقات نشان داده شده است که 89 دصد بیماران مبتلا به پارکینسون، با مشکلات بلع یا گفتار دست و پنجه نرم می کنند. می توانیم مشکلات گفتاری در ارتباط با پارکینسون را در این موارد خلاصه کنیم:
- کاهش، افزایش یا تغییر سرعت صحبت کردن
- کاهش کیفیت تنفسی، کاهش بلندی صدا، یکنواختی و میزان خشن بودن آن
- ایجاد صدایی نامفهوم به جهت تولید صداها به طور غیر دقیق
اهمیت گفتاردرمانی در بهبود مهارتهای گفتاری و بلع بیماران
مشکلات صدا و مشکلات گفتاری (دیس آرتری) در افراد مبتلا به بیماری پارکینسون بسیار شایع است. درواقع، بیش از هفت میلیون نفر در جهان به بیماری پارکینسون مبتلا هستند که بین 75 تا 90 درصد از این افراد، در طول بیماری با مشکلات گفتاری، صوتی و بلع دست به گریبان هستند.
شرکت در جلسات توانبخشی بلع و گفتاردرمانی پارکینسون برای بیماران اهمیت فوق العاده ای داشته و برای آنان بسیار مفید است. این روش درمانی می تواند عضلات درگیر در گفتار و بلع را نیز تحت تاثیر قرار دهد.
مشکلات گفتاری (دیسارتری) و مشکلات صدا در افراد مبتلا به بیماری پارکینسون بسیار شایع هستند. از حدود بیش از هفت میلیون فرد مبتلا به بیماری پارکینسون در سراسر جهان، بین 75 تا 90 درصد در طول دوره بیماری خود دچار مشکلات صوتی و گفتاری خواهند شد.
توانبخشی گفتار و بلع برای بیماران مبتلا به پارکینسون که در تمرینات با شدت بالا شرکت میکنند، مفید است. این روش درمانی در مورد عضلات درگیر در گفتار و بلع نیز صادق است. روش هایی که گفتاردرمانگر در توانبخشی از آن ها استفاده می کند به مرور موجب بهبود بیمار خواهد شد. در خصوص اهمیت گفتار درمانی به موارد زیر می توان اشاره کرد:
- آسیب شناس گفتار تلاش می کند که با بهبود مهارت های زبانی، توانایی های ارتباطی بیمار را حفظ و تقویت کند.
- با آموزش تکنیک هایی مانند تنفس عمیق، درمانگر می تواند سرعت، نحوه گفتار و بلندی صدا در بیمار را بهبود بخشد.
- گفتاردرمانی پارکینسون در کنار بهبود آسیب های وارد شده ناشی از بیماری، از آسیب های جدی تر و وخامت علائم پیشگیری می کند.
- اگر گفتار بیمار آسیب زیادی دیده باشد، گفتاردرمانگر از روش های جایگزین مانند تخته ارتباطی و AAC توانایی برقراری ارتباطی او را حفظ می کند.
مشکلات گفتاری شایع در بیماران پارکینسون و راههای درمان
به دلیل آسیب های عصبی ناشی از بیماری، همان طور که قبلاً اشاره کردیم، بیماران پارکینسون با مشکلات گفتاری بسیاری مواجه هستند. این مشکلات می توانند در هر زمانی از مراحل بیماری رخ بدهند، اما معمولاً با پیشرفته تر شدن بیماری این مشکلات هم بیشتر خواهند شد. در ادامه به چند مورد از این مشکلات اشاره می کنیم:
- صدای یکنواخت
- ناتوانی در انتقال احساسات
- مشکلات بلع یا دیسفاژی
- لرزش فک
- آبریزش دهان
- کاهش بلندی صدا
یکی از موثرترین راه های درمانی برای افراد مبتلا، گفتاردرمانی پارکینسون است. این روش درمانی که توسط درمانگر متخصص و با ارزیابی بیمار، تدوین می شود، با استفاده از تکنیک ها و روش های مختلف به بهبود علائم بیماری و ارتقای سطح کیفی زندگی بیمار منجر می شود.
چگونه پارکینسون بر صدا و گفتار اثر میگذارد؟
در بیماری پارکینسون به دلیل تاثیرات مستقیم بر سیستم عصبی و عضلاتی که در تولید صدا و گفتار نقش دارند، اختلالات و مشکلات عمده ای برای بیماران ایجاد می شود. این بیماری موجب کاهش دوپامین در مغز شده و بر ناحیه ای که کنترل حرکات را به عهده دارد، اثر می گذارد.
حرکات دقیق و هماهنگ به این ترتیب تحت تاثیر قرار می گیرند و مشکلات رایجی در نتیجه این اختلالات برای بیمار به وجود می آیند. ناهماهنگی و عدم کنترل حرکات لب، زبان و فک، کاهش هماهنگی بین گفتار و تنفس و همچنین عدم وضوح گفتار در این بیماران بسیار رایج است.
تکنیکهای گفتاردرمانی برای رفع مشکلات گفتاری ناشی از پارکینسون
گفتاردرمانی پارکینسون با مجموعه ای تمرینات ویژه و تکنیک ها به بهبود مشکلات گفتاری ناشی از این بیماری کمک می کند. برخی از این تکنیک ها عبارتند از:
تمرینات تنفسی و کنترل نفس
همان طور که اشاره کردیم، بیماران پارکینسون در هماهنگی بین تنفس و گفتار خود مشکلاتی دارند. آموزش های تنفس دیافراگمی توسط گفتاردرمانگران و تمرینات منظم تنفس برای این بیماران بسیار تاثیر گذار است. به این ترتیب می آنند مدت زمان بیشتری نفس خود را حفظ و جملاتی پیوسته تر و طولانی تر بگویند.
تکنیک تقویت لحن و زیر و بمی صدا
برای این که یکنواختی صدا در این بیماران بهبود یابد، تمریناتی برای تقویت لحن و زیر و بمی صدا می تواند به این بیماران کمک کند تا به صورت طبیعی تر و با تاکید مناسب تر صحبت کنند.
تمرین هایی برای وضوح گفتار و تلفظ
این تمرینات برای تقویت حرکات لب، زبان و فک مناسب هستند و به بیمار کمک می کنند تا کلمات را به درستی تلفظ کنند.
تکنیک افزایش شدت صدا LSVT
این تمرین به بیماران کمک می کند تا با بلند صحبت کردن و تاکید بر وضوح کلمات، به مرور با صدای بلندتر و طبیعی تر صحبت کنند. این روش اعتماد به نفس و کیفیت صدا در بیماران را تقویت می کند. کلیه این تمرینات در نهایت برای ارتقای زندگی بیماران پارکینسون بسیار کمک کننده هستند.
روشهای گفتاردرمانی برای بیماران پارکینسون: تکنیکها و تمرینها
گفتاردرمانی پارکینسون برای افراد مبتلا به این بیماری که مشکلات گفتاری و ارتباطی را تجربه می کنند، بسیار مهم و رایج است. جلسات گفتاردرمانی و تمرینات و تکنیک های به کار رفته در این روش می تواند حجم و توانایی کلی ارتباط و همچنین بهبود وضوح گفتار را برای بیمار به ارمغان بیاورد.
کلیه تمرینات در این روش درمانی به صورت اختصاصی و ویژه هر بیمار برنامه ریزی می شوند. تاثیر تمرینات تنفسی و راهکارهایی برای بهبود کیفیت بلع که در گفتار درمانی به آن ها پرداخته می شود، را در ادامه بررسی کرده ایم.
تمرینات تنفسی و تقویت عضلات صوتی برای بیماران پارکینسون
پارکینسون بیماری است که معمولاً به ضعف و خشکی عضلات صوتی و تنفسی منجر می شود. این امر باعث کاهش شدت صدا و وضوح گفتار و همچنین خفگی در هنگام صحبت کردن می شود. این تمرینات عضلات مرتبط با تنفس و تولید صوت را تقویت کرده و بیمار می تواند جریان هوا را بهتر کنترل کرده و در نهایت به افزایش قدرت صدا به او کمک می کند.
همچنین این تمرینات به عمق و کارایی تنفس کمک کرده و برای ایجاد صدای پایدارتر و بلندتر اهمیت دارد. کنترل خروج هوا و تنفس های عمیق، امکان صحبت طولانی تر و جملات باثبات تر را به فرد می دهد.
از طرف دیگر، تمرینات تقویت عضلات صوتی هم به افزایش انعطاف پذیری و قدرت تارهای صوتی کمک می کند. این تمرینات شامل حرکات عضلات گردن و حنجره و همچنین تمرینات کنترل صدا می شود که به بیمار کمک می کند تا صدایش قوی تر و متمرکزتر باشد. در نهایت، افزایش اعتماد به نفس و بهبود کیفیت زندگی هدف این تمرینات است.
راهکارهای گفتاردرمانی برای بهبود کیفیت بلع و جلوگیری از خطر خفگی
در گفتاردرمانی پارکینسون برای جلوگیری از خفگی و بهبود کیفیت بلع، تمرین ها و تکنیک های هدفمندی برای عضلات درگیر در بلع در نظر گرفته می شود. این روش ها به بیماران کمک می کند تا بتوانند کنترل عضلات دهان و گلو را به دست آورده و از ورود غیر ارادی غذا یا مایعات به راه های تنفسی جلوگیری کنند.
- تقویت عضلات گردن، حنجره و زبان (فشردن زبان به سقف دهان، نگه داشتن فشار مداوم در عضلات گردن)
- تکنیک های تغییر موقعیت سر (خم کردن چانه به سمت پایین)
- آموزش تکنیک های بلع به صورت آگاهانه (تمرکز بیشتر بر عمل بلع)
حتی گفتاردرمانگران ممکن است برای این که خطر ورود غذا به راه های تنفسی کاهش یابد، رژیم های خاصی مانند استفاده ازغذاهای نیمه جامد را که بهتر بلعیده می شوند را پیشنهاد دهند. این روش ها به بیماران کمکمی کند تا توانایی بلع ایمن تر و موثرتری را تجربه کنند. درنتیجه این توصیه ها، کاهش خفگی و کیفیت بالاتر زندگی برای این بیماران را در پی دارد.
نقش گفتاردرمانی در بهبود کیفیت زندگی بیماران پارکینسون
گفتاردرمانی نقش مهمی در بهبود کیفیت زندگی بیماران پارکینسون دارد، زیرا این بیماری میتواند توانایی ارتباط، بلع، و حتی تنفس را در افراد تحت تأثیر قرار دهد. از آنجا که پارکینسون به ضعف عضلات و کاهش کنترل حرکتی منجر میشود، بیماران معمولاً در تولید صدا، بلع و استفاده از زبان مشکل پیدا میکنند که این مسائل میتوانند به کاهش کیفیت زندگی، کاهش ارتباطات اجتماعی و حتی مشکلات تغذیهای منجر شوند.
با افزایش توانایی در برقراری ارتباط و بهبود مهارتهای بلع، گفتاردرمانی به بیماران پارکینسون کمک میکند تا اعتماد به نفس بیشتری داشته باشند و از فعالیتهای روزمره و اجتماعی خود لذت ببرند، که در نهایت به بهبود کلی کیفیت زندگی آنها منجر میشود.
چگونه گفتاردرمانی به ارتباط بهتر بیماران پارکینسون کمک میکند؟
گفتاردرمانی از طریق تمرینات هدفمند برای تقویت عضلات صوتی و تنفسی، به بیماران کمک میکند تا با صدای بلندتر و واضحتر صحبت کنند. این امر باعث میشود بیماران بتوانند در مکالمات اجتماعی شرکت کنند و از انزوای اجتماعی که اغلب در این بیماران دیده میشود، جلوگیری کنند.
تأثیر گفتاردرمانی بر کاهش مشکلات بلع و بهبود تغذیه
تمرینات بلع به بیماران پارکینسون کمک میکنند تا غذا و مایعات را بهتر کنترل کنند که این امر خطر خفگی و مشکلات تغذیهای را کاهش میدهد. بهبود کیفیت بلع و تغذیه مناسب، انرژی و سلامت عمومی بیمار را تقویت میکند.
بهترین مرکز گفتاردرمانی برای بیماران پارکینسون در تهران
برای دسترسی به خدمات بهترین مرکز گفتاردرمانی پارکینسون، مشخصات و ویژگی هایی که این مراکز بایستی از آن برخوردار باشند را در زیر آورده ایم.
چگونه مرکز مناسب گفتاردرمانی برای پارکینسون پیدا کنیم؟
- تجربه و تخصص درمانگران: درمانگران مرکز باید مجرب بوده و در زمینه بیماری های عصبی متخصص باشند. آشنایی با روش های نوین درمانی و تکنیک های خاص برای بهبود مهارت های بلع و گفتاری بیماران پارکینسون بسیار مهم است.
- امکانات و تجهیزات مناسب: مرکز باید تجهیزات به روز را برای ارزیابی و درمان مشکلات گفتاری و بلع داشته باشد. ازجمله دستگاه های ارزیابی صدا و بلع، ابزارهای آموزشی.
- برنامه های درمانی ویژه برای هر فرد: بهترین مراکز باید قادر باشند که برنامه های درمانی را بر اساس شرایط و نیازهای فردی بیماران طراحی کنند.
- درمان در محیطی دوستانه: مرکز بایستی از فضایی آرام و دوستانه برخوردار باشد. چراکه بیمار در محل درمان بایستی احسای راحتی و حمایت کند.
- همکای نزدیک با سایر تخصص ها: یک مرکز کارآمد باید بتواند با دیگر رشته های پزشکی و توانبخشی همکاری داشته باشد تا درمان جامع تری ارائه دهد.
- آموزش و مشاوره به خانواده ها: یکی از ویژگی های مهم یک مرکز، فراهم کردن مشاوره و آموزش به خانواده بیماران در چگونگی حمایت از بیماران در خانه است.
- پیگیری های منظم و گزارش دهی: یکی از بخش های مهم در هر مرکزی، داشتن سیستم گزارش دهی منظم و پیگیری وضعیت بیماران است. بهبودی بیماران باید به دقت بررسی شده و در صورت نیاز، برنامه های درمانی را هم اصلاح کند. شما با در نظر گرفتن این ویژگی ها، بهترین مرکز گفتاردرمانی پارکینسون را انتخاب کنید.
مرکز تخصصی گفتاردرمانی پارکینسون در شرق تهران
مرکز توانبخشی و گفتاردرمانی پارکینسون در شرق تهران، با بهره گیری از کادری مجرب، علمی و متعهد و با استفاده از تجهیزات به روز و مدرن در راستای هدف خدمت به بیماران فعالیت می کند.
همان طور که مطلع هستید مشکلات صوتی و گفتاری از مشکلات رایج در افراد مبتلا به پارکنسون است. این علائم با بدتر شدن اختلال پارکینسون شدت پیدا می کند. به این ترتیب، این مشکلات برای برقراری ارتباط در محیط کار، خانواده، دوستان و در نتیجه کیفیت زندگی تاثیر می گذارند.
در مرکز گفتاردرمانی شرق تهران، شاهد تدوین برنامه درمانی موثر توسط آسیب شناس گفتار برای کمک به بهبود توانایی و کاهش علائم بیماری برای این افراد هستید. برای دریافت اطلاعات تخصصی و مشاوره های اولیه لازم است که از طریق شماره های درج شده در وب سایت همراه اقدام نمایید.
نکته آخر
گزینه های درمانی برای بیماری پارکینسون شامل مصرف دارو برای مدیریت علائم، کاردرمانی برای بهبود تحرک و گفتاردرمانی پارکینسون برای مدیریت گفتار می شود. همچنین اصلاح سبک زندگی سالم مانند ورزش و رژیم غذایی مناسب و سالم می تواند به مدیریت علائم و بهبود کلی زندگی افراد مبتلا به پارکینسون کمک فراوانی کند.
بدون دیدگاه