دارو برای لکنت زبان هنوز در سازمان جهانی FDA مورد تایید قرار نگرفته است. البته برخی از داروهایی که برای مشکلات دیگری استفاده می شوند، ممکن است برای درمان لکنت هم تجویز شوند. به یقین، هر دارویی می تواند عوارض جانبی خاص خود را داشته باشد که در مورد هرگونه عوارض جانبی بهتر است با پزشک یا گفتار درمانگر مشورت کنید.
می دانید که لکنت زبان اختلالی در گفتار است که فرد نمی تواند کلمات را به صورت پیوسته ادا کند. این افراد صداها، هجاها یا کلمات را طولانی تر یا بیش از حد معمول بیان می کنند. گرچه این افرد می دانند که چه می خواهند بگویند، اما به سختی آن را بیان می کنند. تا امروز مشخص شده است که لکنت یک اختلال گفتاری است. هنوز هیچ قرص یا داروی دیگری برای درمان قطعی لکنت زبان به بازار نیامده است. پس هنوز بهترین راه درمان این اختلال، گفتار درمانی است که در آن از تکنیک های خاص برای درمان استفاده می کنند.
در این مطلب به گزینه های درمانی برای لکنت زبان و بهترین روش های درمانی که در مراکز توانبخشی مانند مجموعه همراه از آن استفاده می شود، می پردازیم. لطفاً تا پایان همراه ما بمانید.
آیا لکنت زبان دارویی دارد؟
سوال اصلی اینجاست که چگونه لکنت زبان را درمان کنیم؟ آیا اصولاً برای لکنت زبان دارویی هم وجود دارد؟ همان طور که اشاره کردیم، لکنت زبان نوعی اختلال گفتاری است که حدود 3 میلیون کودک و بزرگسال فقط در امریکا به آن مبتلا هستند. اگر لکنت داشته باشید، می دانید که چه می خواهید بگویید اما به زبان آوردن کلمات برای شما دشوار است. ممکن است خود را در حال تکرار واژه ها ببینید یا به نظر می رسد که کلمات گیر کرده اند.
در هر سنی می تواند لکنت بروز کند. اما بیشتر در کودکان بین 2 تا 6 ساله دیده می شود. البته حدود 75 درصد کودکان با گذشت زمان لکنتشان از بین می رود. 25 درصد بقیه هم در طول بزرگسالی، لکنت را تجربه می کنند. حالا اگر لکنت در بزرگسالی به دلیل سکته مغزی یا آسیب مغزی رخ بدهد، از آن به عنوان لکنت عصبی یاد می کنند.
قبلاً هم اشاره کردیم که لکنت به طور کامل قابل درمان نیست. اما چند راهکار به بهبود گفتار کمک می کند. درواقع برای لکنت هنوز درمان دارویی وجود ندارد. اما برخی از قرص ها برای این منظور تجویز می شوند. البته طی نتایج و بررسی ها این داروها تاثیر بسیار خفیفی بر روی لکنت زبان دارند و ممکن است عوارض جانبی هم برای بیمار ایجاد کنند.
داروهای رایج برای لکنت زبان چه گزینه هایی وجود دارد؟
قبلاً در پاراگراف های قبلی اشاره کردیم که سازمان FDA تاکنون هیچ دارویی را برای لکنت زبان تاید نکرده است. البته چند ترکیب روانگردان وجود دارد که مراجعه کنندگان و بیماران توصیه می شود. این داروها ممکن است به کاهش لکنت زبان و افزایش تسلط در بزرگسالانی که دچار لکنت هستند کمک کند. این داروها عبارتند از:
- قطره هالوپریدول
- اولانزاپین
- قرص ریسپریدون
- قرص کلوزاپین
داروهای جدید می توانند انتقال دهنده مونوآمین وزیکولار 2 یا (VMAT2) را مهار کند، همین امر ممکن است لکنت زبان را کاهش دهد. دارو برای لکنت زبان طبق تحقیقات جدید، زمانی که سنتز دوپامین را کاهش دهد، می تواند در تسریع گفتار کمک کند. مجدداً یادآوری می کنیم که برخی داروها فقط می توانند اضطراب ها را کنترل کنند و کمکی به رفع مشکل گفتاری نمی کنند.
امروزه تجویز درمان دارویی برای لکنت زبان فقط با مشورت متخصص گفتار درمانی و برای بزرگسالانی که وضعیت روانی شدیدی دارند استفاده می شود. داروهایی مانند آلپرازولام و سیتالوپرام از قرص هایی هستند که برای لکنت زبان به بیماران توصیه می شوند. همچنین داروی قوی سروتونرژیک هم یکی دیگر از درمان های دارویی لکنت است.
طی تحقیقات مستمر ثابت شده است این داروها که به عنوان قرص های درمان لکنت زبان شناخته می شوند، تاثیر چندانی بر درمان این اختلال ندارند. حتی در برخی موارد، عوارض جانبی بسیاری از خود به جای می گذارند. به هر روی، شناخت علت لکنت زبان و درمان آن همواره برای محققان مورد توجه بوده است و تاکنون روش ها و داروهای زیادی برای درمان لکنت معرفی شده است.
آیا داروها می توانند لکنت زبان را به طور کامل درمان کنند؟
ماهیت لکنت زبان که پیچیدگی های خاصی دارد، یکی از عوامل کم تاثیر بودن دارو برای لکنت زبان است. بخشی از مشکل لکنت به دلیل ماهیت گفتاری آن است و بخشی دیگر هم به دلیل اضطراب ها، ترس ها و اجتناب هایی است که موجب می شود فرد به مرور زمان به لکنت مبتلا شود. پس بدون این که علت این مشکل را حل کنیم، نمی توانیم به درمان کاملی برسیم. (علائم لکنت زبان مانند تکرار، قفل و کشیده گویی)
بدیهی است که ما نمی توانیم با خوردن قرصی، بدخطی را درمان کنیم و یا نمی شود با خوردن قرص، زبان انگلیسی یاد بگیریم. یعنی برای یادگیری هرکدام از این مهارت ها نیاز است که در کلاس مربوطه و زیر نظر استاد تمرین کنیم. به همین ترتیب هم برای رفع مشکلات گفتاری باید به متخصص گفتاردرمان مراجعه کنیم تا مشکلات گفتاری به مروز و بر اساس تکنیک ها و تمرینات مداوم رفع شود.
به یاد داشته باشید که لکنت زبان یک مشکل یک علتی نیست و چندین فاکتور در شروع و شدت یا کاهش آن درگیر هستند. برخی از داروهایی که مطرح شده است تاثیر کوتاه مدتی دارند و برخی دیگر عوارض بالایی دارند و در نهایت هم تاثیر پایدار آن ها بسیار خفیف است.
عوارض جانبی داروهای لکنت زبان: آیا مصرف آن ها ایمن است؟
برای این که با عوارض جانبی دارو برای لکنت زمان آشنا شویم، ابتدا می پرسیم این داروها می توانند موجب کاهش علائم لکنت شوند؟ داروهایی که ممکن است در درمان لکنت مصرف شوند عبارتند از:
- داروهایی برای کاهش اضطراب: این داروها اضطراب را کاهش می دهند. این داروها شامل بنزودیازپین ها و سایر داروهای ضد اضطراب مانند کلونازپام، آلپرازولام و دیازپام می شوند.
- داروهای ضد افسردگی: این دسته از داروها هم در کاهش اضطراب و افسردگی مرتبط با لکنت موثر هستند. فلوکسیتین و سرترالین هم از داروهای ضد افسردگی هستند که برای درمان لکنت استفاده می شوند.
- داروهای موثر بر سیستم عصبی مرکزی: برخی از داروها مانند بتابلوکرها و داروهای ضد تشنج که بر سیستم عصبی مرکزی موثر هستند و می توانند بر درمان لکنت اثر بگذارند.
- داروهای تنظیمی عصبی: برخی از داروهای تنظیم عصبی مانند ریسپریدون و کلوزاپین هم در درمان لکنت استفاده می شوند.
لازم به ذکر است که در درمان لکنت زبان در کودکان، ممکن است دارو برای لکنت زبان به عنوان یکی از روش های درمانی مورد استفاده قرار بگیرد. اما خوب است بدانید که به تنهایی در درمان کافی نبوده و باید با سایر روش های درمانی مانند تمرینات تلفظی، تمرینات تنفسی و تغییرات رفتاری ترکیب شوند. نوع دارو، میزان این داروها و مقدار مصرف هم به سن کودک و نوع دارو بستگی دارد که پزشک آن ها را تجویز می کند. فراموش نکنید که داروها می توانند عوارض جانبی هم داشته باشند و نباید بدون مشورت با پزشک متخصص مصرف شوند.
چگونه بهترین روش درمانی برای لکنت زبان خود را پیدا کنیم؟
گرچه پیدا کردن بهترین روش درمانی برای لکنت بایستی به عهده متخصص و درمانگر است، اما در میان راه های مختلفی که برای بهبود لکنت موجود است می توان آن که بیشترین تاثیر را دارد بررسی و انتخاب کرد. در ادامه به چندین روش موثر برای درمان لکنت زبان می پردازیم:
1.گفتار درمانی
یکی از بهترین و رایج ترین روش های درمان لکنت، گفتار درمانی است. در گفتاردرمانی ابتدا درمانگر سعی می کند ریشه مشکل را با صحبت کردن درباره گذشته و زندگی فرد یافته و سپس نوع درمان را مشخص می کند. کوتاه کردن جملات و کاهش سرعت گفتار، موجب کاهش شدت لکنت زبان می شود. تمریناتی که در گفتار درمانی توصیه می شود، اگر به صورت روزانه انجام شوند به روند درمان بسیار کمک خواهد شد.
یکی دیگر از عواملی هم که می تواند این عارضه را بهبود بخشد، کنترل تنفس در زمان صحبت کردن است. درمانگران به این افراد یاد می دهند که چگونه در هنگام صحبت کردن، با کنترل تنفس بتوانند عضلات بدن را ریلکس و شل کنند. همچنین درمانگر با صحبت درباره این موضوع موجب کاهش استرس و اضطراب فرد در زمان صحبت کردن می شود.
2.دارو درمانی
گفتیم که محققان هنوز نتوانسته اند داروی موثری برای درمان این بیماری پیدا کنند. اما در بزرگسالان با استفاده از داروهای آرام بخش و ضد اضطراب (هالوپریدول، ریسپریدون، آلانزاپین، زیپرازیدون و کلونیدین) امکان کنترل عارضه را افزایش می دهند. کشف دارو برای لکنت زبان در آینده می تواند دستاورد بزرگی برای درمان این اختلال باشد.
سایر روش های مدرن درمان لکنت
3.دستگاه ضد لکنت
این دستگاه به فرد کمک می کند که پس از سخن گفتن، صدای خود را در کسری از ثانبه بشنود. پس می تواند مشکلات ناشی از لکنت زبان، تلفظ اشتباه هجاها و کلمات را به خوبی تشخیص بدهد. این دستگاه فرد را مجبور می کند که سرعت گفتارش را کاهش دهد.
4.درمان های خانگی
برای کودکان، یکی از راه های عالی درمان لکنت در کودکان، استفاده از درمان های خانگی است. در درمان های خانگی مشتاق شنیدن باشید، عجله نکنید، کودک را تشویق کرده و با او ارتباط چشمی برقرار کنید. همچنین می توانید از بازی های غیرکلامی مانند بازی های ورزشی و نقاشی استفاده کنید. گاهی استفاده از توصیه های طب سنتی در مورد تغذیه کودکان هم می تواند اثربخش بوده و بر لکنت زبان کودک تاثیر بگذارد.
۵ نکته برای کاهش لکنت زبان
برای کاهش لکنت زبان در کودکان و بزرگسالان توصیه های بسیاری وجود دارد. در ادامه ما فقط به 5 مورد از آن ها که البته مهم ترین ها هم هستند می پردازیم:
- تمرین کردن
تمرین کردن و صحبت کردن با دیگران از رایج ترین راه های درمان لکنت است. تلاش کنید با اعضای خانواده یا دوستان خود بیشتر صحبت کنید. می توانید حتی به گروه های همیاری بپیوندید. اغلب کسانی که در این گروها عضو هستند از لکنت زبان یا مشکلی در گفتار خود رنج می کشند. با پیوستن به این گروه ها یاد می گیرید که در جاهای شلوغ و جمع های بزرگ صحبت کنید.
- ضبط صدا
ضبط کردن صدا یک تکنیک بسیار موثر است. این روش در بزرگسالان بیشتر کاربردی و موثر است. صدای خود را ضبط کنید و پس از گوش کردن به آن ایرادات و اشتباهات خود را برطرف کنید. این کار بهتر است آرام آرام انجام شود.
- ذهن آگاهی
مدیتیشن و ذهن آگاهی به شما کمک می کند تا ذهن آرام تری داشته باشید و با تمرکز و آسوده خاط صحبت کنید. یکی از راه های بهبود لکنت زبان، ذهن آگاهی است.
- روش های درمانی جدید
امروزه با پیشرفت علم روش های درمانی جدیدی برای بهبود لکنت زبان کودکان و بزرگسالان به وجود آمده است. دستگاه هایی که از نرم افزارهای فیدبک با تاخیر و تغییر دادن فرکانس برای بهبود این عارضه استفاده می کنند. این دستگاه مانند سمعک است و وارد گوش می شود، صدای شما را می شنود و در کسری از ثانیه صدا را به تاخیر می اندازد. این دستگاه سرعت را کاهش داده و به بیمار کمک می کند تا بدون لکنت صحبت کند.
تاثیر گفتار درمانی در بهبود لکنت زبان
فقط متخصصین گفتار درمانی می توانند به افراد مبتلا به لکنت کمک کنند. گفتاردرمانگر، همان متخصص گفتار درمانی لکنت است. این متخصصان زوایای متفاوت لکنت را ارزیابی کرده و برای درمان لکنت، رویکرد و پروتکل مورد نیاز را تدوین می کنند و در مواردی درمانگر تصمیم می گیرد، درمان را به صورت غیر متسقیم انجام دهد. یعنی او محیط و افراد محیط فرد را بررسی می کند. پس از بررسی های کامل، در مورد نحوه کار و برنامه هایی که در محیط باید اجرایی شوند تصمیم گیری می کند. در این روش از هیچ قرص و دارو برای لکنت زبان استفاده نمی شود.
در درمان مستقیم هم جلسات درمانی برای بررسی لکنت و درمان تشکیل می شود. اگر درمانگر نیاز ببیند برای فرد یا والدین تمریناتی را توصیه می کند که فرد بایستی در خانه انجام دهد. دسته ای از این تمرینات ممکن است از نظر فرد غیرمتخصص چندان ارتباطی با لکنت نداشته باشد، اما در درمان بسیار موثر خواهند بود.
مرکز گفتاردرمانی شرق تهران
گرچه قرصی که بتوان با آن لکنت را درمان کرد، هنوز پیدا نشده است، اما گفتار درمانگران یا متخصصان گفتار درمانی همیشه می توانند به افرادی که لکنت دارند کمک کنند. آن ها می توانند در یادگیری نحوه سرعت بخشیدن به کلمات خود، حذف، وقفه و حتی قطع آن کمک کنند. یک متخصص به شما یاد می دهد که چگونه شرایطی که باعث ایجاد لکنت می شوند را مدیریت کنید.
حتی شما می توانید تکنیک های اصلاح لکنت زبان و روان حرف زدن را آموزش ببینید و در مکالمات روزمره خود استفاده کنید. همه این موارد، بی شک بهترین روش درمانی برای لکنت هستند. اما باید دقت داشته باشید که بهترین درمان ها در دراز مدت نتیجه می دهند. یکی از بهترین این مراکز، مرکز توانبخشی همراه در شرق تهران است که می توانید برای درمان لکنت عزیزانتان به آن مراجعه کنید. به روز ترین تکنیک ها با پیشرفته ترین تجهیزات به همراه کادری مجرب، خدماتی کامل را در اختیار شما قرار خواهند داد.
نکته آخر
در این مطلب به روش های مختلف درمان لکنت اشاره کردیم. همین طور طبق نتایج بررسی ها ،متوجه شدیم که تاکنون هیچ داروی قطعی برای درمان لکنت وجود ندارد. به این ترتیب، استفاده از بهترین روش درمانی یعنی گفتاردرمانی، راهی است موثر که بدون عوارض جانبی می تواند با تلاش مستمر و انجام تمرین های تخصصی در بهبود و درمان لکنت به افراد کمک کند. اطلاعات بیشتر را از طریق مشاوره های تخصصی با کارشناسان مرکز همراه به صورت تلفنی یا مراجعه حضوری می توانید دریافت نمایید.
بدون دیدگاه