کاشت حلزون گوش قرار دادن یک نورو پروتز به وسیله عمل جراحی است که شنوایی فرد را بازیابی می کند. این می تواند برای افرادی که در اثر آسیب گوش داخلی دچار کم شنوایی شدید هستند بسیار کمک کننده باشد. برخلاف سمعک که صدا را تقویت می کند، ایمپلنت حلزون سیگنال های صوتی را مستقیما به عصب شنوایی می رساند. متخصصین گفتاردرمانی خیابان دماوند تهران برای افرادی که استفاده از سمعک برایشان کارایی ندارد، این عمل را پیشنهاد می کنند. در عمل جاگذاری حلزون گوش از یک پردازشگر صوتی استفاده می شود که در پشت گوش قرار می گیرد. پردازنده سیگنال صوتی را گرفته و سپس به گیرنده ای که در زیر پوست پشت گوش کاشته شده می فرستد. در ادامه با عملکرد این شیوه درمانی و نقش متخصصین گفتاردرمانی شرق تهران در تثبیت این درمان آشنا می شویم.
ایمپلنت حلزون گوش به چه منظور و با چه شرایطی انجام می شود؟
همانطور که گفته شد این عمل برای کمک به شنوایی افرادی است که دچار کم شنوایی شدید هستند. ایمپلنت حلزون می تواند ارتباط و کیفیت زندگی این افراد را بهبود بخشد. این ایمپلنت ممکن است یک طرفه(در یک گوش) یا دو طرفه(در هر دو گوش) انجام شود. جاگذاری حلزون گوش با انجام یک عمل جراحی در حالت بیهوشی عمومی انجام می شود. کاشت حلزون در هر دو گوش اغلب برای درمان کم شنوایی دو طرفه کاربرد دارد. خصوصا برای نوزادان و کودکانی که در مرحله آغازین یادگیری زبان و پردازش اطلاعات شنیداری کنند.
در صورت لزوم، انجام جاگذاری حلزون گوش در سنین طلایی کودکی بسیار ضروری و تاثیر گذار خواهد بود. زیرا تکمیل رشد مغزی در نواحی مرتبط با گفتار و شنیدار در گرو دریافت فیدبک های شنوایی است. به همین علت متخصصین گفتاردرمانی شرق تهران بر شناسایی و پیگیری سریع هرگونه علائم نقص شنیداری توسط والدین تاکید دارند.
قبل از انجام این عمل جراحی، فرد باید توسط یک پزشک، شنوایی سنج و یک گفتاردرمانگر ارزیابی شود. این ارزیابی مشخص می کند که آیا شرایط فرد برای دریافت ایمپلنت حلزون مناسب است یا خیر. برای کسب حداکثر نتیجه از عمل جاگذاری حلزون گوش لازم است زمینه های زیر بررسی شوند:
- وضعیت شنوایی، گفتاری و تعادلی فرد
- انجام معاینه فیزیکی برای ارزیابی سلامت گوش داخلی
- آزمایش تصویربرداری MRI یا CT از جمجمه
نتایج کاشت حلزون
کودکانی که در سنین شش تا دوازده ماهگی قرار دارند و بزرگسالان، می توانند از ایمپلنت حلزون گوش بهره مند شوند. تغییراتی که این عمل جراحی در زندگی افراد تحت درمان ایجاد می کند شامل:
- توانایی شنیدن گفتار بدون نیاز به وجود نشانه های دیداری مانند لب خوانی
- تشخیص اصوات محیط طبیعی و زندگی روزمره
- امکان شنیدن متمرکز و مجزا در یک محیط پر سر و صدا
- امکان یافتن مکان تولید صداها
- توانایی شنیدن صدای برنامه های تلویزیونی، موسیقی و مکالمات تلفنی
- تقویت عملکرد فرد در زمینه ارتباطات اجتماعی و افزایش اعتماد به نفس
چه کسانی واجد شرایط کاشت حلزون هستند؟
برای تعیین اینکه یک کودک یا بزرگسال می تواند از ایمپلنت حلزون گوش بهره ببرد، داشتن شرایط خاصی ضروری است. علاوه بر سلامت گوش داخلی، فرد باید واجد یک سری شرایط نیز باشد. متخصصین گفتاردرمانی خیابان دماوند تهران پس از بررسی فرد از جهت دارا بودن این موارد، او را به پزشک متخصص ارجاع می دهند. از جمله موارد ضروری برای دریافت ایمپلنت حلزون گوش می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاهش بسیار شدید شنوایی که باعث قطع ارتباط گفتاری شود.
- کاهش یا عدم بهره وری استفاده از سمعک که توسط تست های شنوایی تخصصی تعیین می شود.
- عدم وجود هرگونه شرایط پزشکی یا عواملی که باعث افزایش خطرات مرتبط با کاشت حلزون شود.
- انگیزه بالا برای شرکت در جلسات گفتاردرمانی و توانبخشی شنوایی
- داشتن انتظارات واقع بینانه در رابطه با آنچه که پس از ایمپلنت کاشت حلزون می تواند حاصل شود.
نقش مداخلات گفتاردرمانی در آسیبهای شنوایی
گفتار درمانگر با مراجعانی که آسیب شنوایی باعث اختلال ارتباط اجتماعی آنها شده است، کار میکند. علل این آسیب ها می تواند موارد مختلفی مانند سکته های مغزی، آسیب مغزی و تأخیر رشدی باشد.
گفتاردرمانگر در گفتاردرمانی در آسیبهای شنوایی در شرق تهران ارتباطات اجتماعی و میزان آسیب اختلال را بررسی میکند. گفتار درمانگر مسئولیتها و نقش های فرد را نیز بررسی میکند. پس چون نقشها، محیط، علایق، خواسته ها و نیازهای هر مراجع با مراجع دیگر متفاوت است، بنابراین برنامه درمانی هر فرد با فرد دیگر متفاوت است.
گفتار درمانگر موارد زیر را در فرد ارزیابی میکند و به بهبود این موارد کمک میکند:
- درک اینکه چگونه آسیب شنوایی روی پیشرفت ارتباطات اجتماعی اثر میگذارد
- مشاوره در زمینه کاشت حلزون
- کار کردن با افرادی که اختلالات شنوایی دارند و مهارتهای ارتباطی را ارزیابی کند و به درمان بپردازد
- تجویز و انتخاب تکنیک ها و استراتژی های ارتباطی مناسب
- ارائه خدمات گفتاردرمانی در آسیبهای شنوایی در شرق تهران برای افراد مبتلا به آسیبهای شنوایی خانواده و مراقبان آنها. این خدمات شامل تکنیک، تمرینات شنیداری، ارزیابی شنوایی و… می باشد
- مشاهده و اندازه گیری میزان ارتباطات فرد و استفاده از دستورالعمل ها جهت تمرین با فرد
- ارزیابی و تشخیص وسیله ی ارتباطی مورد نیاز
منابع کاشت حلزون
برای مطالعه بیشتر در مورد گفتاردرمانی در آسیب شنوایی و اختلالات گفتار و زبان، لینک زیر را بزنید.
بدون دیدگاه